Neonacisté jsou cigáni, říká Jana z brněnských Ptáčat

Příběh školní třídy převážně romských dětí pokračuje. Původní šestnáctidílný seriál začal vznikat v roce 2009 v reakci na petici rodičů, kteří si nepřáli, aby jejich děti chodily do třídy s romskými spolužáky. Hlavními hrdiny seriálu se staly samotné děti z 2.B, které během prvních šestnácti dílů samy točily dění kolem sebe na malou kameru. Režisérka pořadu Kamila Zlatušková se k seriálu vrátila a natočila druhou, tentokrát šestidílnou sérii. Diváci ji uvidí na začátku příštího roku. První díly představila autorka v brněnském kině Art.

„Dobrý den, proč jste tady,“ ptá se malá Jana účastníků demonstrace v parku Koliště. 1. května 2011 se jich tam sešly asi čtyři stovky, aby pochodovali ulicemi, které místní nazývají „Bronx“. Tedy ulicemi, které do konce druhé světové války obývali zejména brněnští Němci. V posledních letech tam ale velkou část obyvatel tvoří lidé, kteří se kvůli bídě a sociálnímu vyloučení ocitli na okraji společnosti. Právě vůči nim je namířena zášť demonstrantů. Proč jsou tady, se od nich ale dívenka s kamerou nedozvěděla. Sdílnější nejsou ani zasahující policisté, kteří Janu s její bezelstnou otázkou odkazují na tiskovou mluvčí.

Druhá série sledovala děti i paní učitelku Jarmilu od 3. do 5. třídy. Děti například ve svých ulicích zažily demonstraci DSSS, s profesionálním občanem Matějem Hollanem demonstrovaly proti hernám, jely poprvé na lyže nebo podstoupily unikátní metodu, která by jim měla pomoci se soustředěním ve škole.

Dokument na pokračování s prvky reality show vysílá Česká televize od roku 2010, mezitím posbíral i několik prestižních ocenění. Autoři projektu plánují natáčení i třetí řady, ve které chtějí osudy Ptáčat sledovat až do deváté třídy, kdy se budou děti rozhodovat, co dál po základní škole.

Ukázka z druhé série Ptáčat (zdroj: ČT24)
Vydáno pod