Mělnické Vánoce v časech první republiky

V mělnickém regionálním muzeu probíhá výstava, která návštěvníky přenese do předvánočních a vánočních týdnů v době první republiky. Velmi četnými akcemi, které provázely tehdejší dobu adventu, byly mikulášské zábavy a dětské mikulášské besídky. Ukázkou z programu dětské besídky v podání dětí z 1. A ZŠ J. Seiferta byla zahájena i zmiňovaná výstava. Výstava potrvá do 5. 1. 2014. Komentovaná prohlídka s autory výstavy Mgr. Naďou Černou a Mgr. Lukášem Snopkem se uskuteční 15. prosince od 14 h.

Sháňka vánočních dárků zaměstnávala i naše předky – ve „výlohách“ imaginárních mělnických obchodů ilustrujících předvánoční nabídku v letech 1919–1938 uvidíte, co vše nakupovali.

Z vánoční výstavy v Mělníku
Zdroj: ČT24/Lucie Čermáková

Díky dobovým inzerátům můžeme dokumentovat šíři sortimentu, který mělničtí, potažmo pražští obchodníci nabízeli, a posoudit rovněž úroveň tehdejší reklamy. V nápaditosti a naléhavosti si nezadala s tou dnešní, jak dosvědčí i jen několik parafrází: „Chcete ušetřit své ženě práci? Obdarujte ji pomocníky do domácnosti, které jí šetří čas i námahu. Takový vysavač, leštič parket či kvalitní žehlička budou pro ni jistě vítaným dárkem. V ušetřeném čase se manželka může věnovat svému zdraví a pečovat o svou krásu. Jistě jí k tomu pomůže, když pod stromečkem objeví třeba domácí masážní přístroj. Do moderní domácnosti patří radiopřijímač! Firma Karla Hybnera na Mělníce splní i toto přání. I skromnější dárky udělají radost, stačí zavítat do obchodního domu J. Živného nebo zaskočit k Čvančarovi, krásných dárků – textilu, oděvních doplňků a v neposlední řadě hraček, dárků nejmilejších dětem – je zde velký výběr.“

Z vánoční výstavy v Mělníku
Zdroj: ČT24/Lucie Čermáková

Kromě exponátů ze sbírky mělnického muzea jsou na výstavě k vidění předměty zapůjčené od soukromých sběratelů – hračky ze sbírek Mgr. Miroslava Smahy a Michala Widenského, melnicensie místních sběratelů Milana Honzíka a Martina Klihavce a pohlednice, formičky na cukroví a další předměty s vánoční tematikou ze sbírky PhDr. Jiřiny Hánové. Exponáty technického charakteru zapůjčilo Technického muzeum v Brně. Na výběru archivních materiálů se aktivně podílely pracovnice SOkA Mělník, z jehož fondů autoři výstavy při tvorbě scénáře vycházeli. Svými vzpomínkami na prvorepublikové Vánoce nemalou měrou přispěl i známý regionální historik František Purš.

Z vánoční výstavy v Mělníku
Zdroj: ČT24/Lucie Čermáková

Lucie Čermáková, Regionální muzeum Mělník