Okamura: Branný výbor jsme nechtěli, byl nám direktivně přidělen

Praha - Tomio Okamura tvrdí, že hnutí Úsvit přímé demokracie nechtělo obsadit vedení branného výboru. Velké strany ho prý hnutí direktivně přidělily. Jak dodal, poslanců Úsvitu je jen 14 a to, kdo bude ve vedení jakéhokoliv výboru, rozhodují větší strany. Okamura se také bude znovu ucházet o křeslo místopředsedy sněmovny. Jak řekl v Interview Daniely Drtinové, poslanecký klub ho opět nominoval.

Úsvit dostal právě v rámci dodržování principu poměrného zastoupení vedení branného výboru. Okamura ale přiznal, že o tento výbor hnutí zájem nemělo. „To, kdo bude ve vedení jakéhokoliv výboru, rozhodují větší strany. Nám to bylo oznámeno včera pozdě odpoledne direktivně. A my jsme se k tomu nemohli ani vyjádřit,“ podotkl. Úsvit prý pošilhával po zdravotním či zahraničním výboru, aby zde odborníci z hnutí mohli pracovat konkrétně na zlepšování zákonů. (více čtěte zde)

Okamurovi prý také nejde o samotnou funkci místopředsedy sněmovny. Pokud se jím stane, chystá se vzdát auta s řidičem a všech náhrad a příplatků. „Chci být příkladem v tom, abych ušetřil veřejné peníze,“ dodal. Být ve vedení sněmovny je totiž podle Okamury jedna z cest, jak účinně prosazovat princip přímé demokracie. „Jsme jediná opoziční strana proti dosavadní vládní garnituře, protože jsme jediní, kteří bojují proti politice Miroslava Kalouska,“ tvrdí Okamura. (více čtěte zde)

Tomio Okamura a poslanci hnutí Úsvit
Zdroj: ČT24/ČTK

Volba čtvrtého místopředsedy začíná být nedůstojná. Objevují se názory, aby tedy čtvrté místo zůstalo neobsazené. Českému rozhlasu to řekl třeba sociální demokrat Lubomír Zaorálek. „Já na té funkci nelpím. Nám jde o to, abychom bojovali za prosazení programu a také abychom neumožnili návrat Miroslava Kalouska,“ zopakoval.

Při schvalování rozpočtu nebude Úsvit dělat obstrukce

Podle TOP 09 se ale může nezvolením místopředsedy zpomalit schvalování rozpočtu na příští rok, protože se nedodržují dohody. Šanci na první projednání rozpočtu v pátek předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nevidí. Úsvit však podle Okamury chce být státotvorný. „Rozpočet budeme analyzovat a v případě, že tam nebudou výrazné excesy, budeme se snažit, aby rozpočet prošel co nejrychleji. My nebudeme budoucí koalici v tomto podkopávat nohy,“ konstatoval. Jeho hnutí prý nebude dělat při schvalování rozpočtu obstrukce.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)