Otrokovice dají práci hendikepovaným. Pomůžou s úklidem

Otrokovice - Uklidit okolo dětského hřiště, sídliště nebo v parku, to je úkol pro mentálně postižené, kteří pomáhají otrokovické radnici s úklidem města. Klienti obecně prospěšné společnosti Naděje pomáhají udržovat pořádek Technickým službám Otrokovice. Do terénu vyrážejí dvakrát v týdnu - v pondělí a ve čtvrtek dopoledne. Postupně jim ale bude práce přibývat.

„V první fázi plánujeme zapojení čtyř až osmi klientů, kteří budou pracovat jen dvakrát až třikrát v týdnu na dvě hodiny. Tento pozvolný rozjezd plánujeme především kvůli tomu, že se jedná o novou, pro klienty náročnou aktivitu. Musí postupně vstřebat nároky, které na ně budou zaměstnavatelem kladeny,“ vysvětlil ředitel otrokovické Naděje Pavel Polák.

Zatímco jinde by hendikepovaní hůře hledali práci, pomoc při úklidu města je pro ně důležitou součástí pracovní terapie. „Klienti absolvují pracovní terapii v podobě terapeutických dílen. Činnost je pro ně velmi důležitá. Přesto možnost být skutečně zaměstnán a honorován, byť minimální částkou, je velmi povzbuzující,“ popsal důležitost prospěšné práce Polák.

Město na spolupráci vyčlenilo 50 tisíc korun

Noví pomocníci jsou oficiálně zaměstnanci Naděje, přičemž na akci město Otrokovice vyčlenilo ze svého rozpočtu 50 tisíc korun. Podle představitelů centra Naděje je pravidelná práce důležitým návykem, který mentálně postiženým klientům může pomoct získat pravidelný režim.

„Věříme, že se do projektu zapojí i další společnosti: ať už objednávkou našich služeb či finančním darem. Příspěvky budou pomáhat dvakrát – dají práci našim klientům, kteří se pak budou starat o město, nebo na základě objednávek pomáhat tam, kde je to možné,“ zdůraznil význam akce ředitel Polák.

Pracují za 48 korun na hodinu

Jedním z nových zaměstnanců je také Ladislav Novák, který dřív pracoval jako pomocný dělník. „Budu si to asi ukládat, ty peníze,“ prozradil jeden z klientů otrokovické Naděje. Zatímco jiné radnice dávají postiženým práci spíš nárazově, na východě Moravy je chtějí zaměstnat dlouhodobě. Příští rok pro ně plánují natírání zastávek.

Za hodinu práce mají hendikepovaní 48 korun, hlavním cílem je ale začlenění mentálně postižených do společnosti. „Překvapilo mě například, že co se týče sbírání odpadků, tak mají ekologické cítění. Docela sami od sebe třídí plasty,“ prozradila Jana Jordánová z centra Naděje.

Vydáno pod