Pracovníci úřadu práce přijíždějí za horníky s nabídkami pomoci

Frýdek-Místek – Zaměstnanci Úřadu práce ve Frýdku-Místku začali jezdit přímo do areálu Dolu Paskov, který má v následujících dvou letech opustit dva a půl tisíce horníků. Pracovníci úřadu práce představují horníkům rekvalifikační kurzy, nabízejí volná pracovní místa a poskytují poradenství. První desítky zaměstnanců Dolu Paskov dostanou výpověď už na konci letošního roku.

Zaměstnanci frýdecko-místeckého úřadu práce se chystají na pomoc horníkům se zvládnutím nové životní situace. Připravují nabídku volných pracovních míst, ale třeba i návod, jak správně napsat životopis. „Určitě mohou využít své minulé kvalifikace. V současnosti je největší zájem o svářeče, zámečníky, řidiče a obráběče kovů,“ uvádí ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Vladimír Patáčik.

Do konce roku odejde z provozu Dolu Paskov 470 zaměstnanců. Výpověď dostane 150 z nich, dalším bude nabídnuta práce v karvinské části revíru. „My jsme se primárně snažili o to, aby odcházeli lidé v důchodovém nebo předdůchodovém věku. Po dohodě s jejich vedoucími jsme posuzovali taky výkonnostní parametry,“ vysvětluje mluvčí OKD Marek Síbrt.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Za celý den se přišlo k zástupkyním úřadu práce poradit pouze šest horníků. „Je to poprvé a možná by to chtělo větší propagaci. U nás jsou lidé skeptičtí,“ myslí si odborový předák Rostislav Palička. Pracovnice Úřadu práce ve Frýdku-Místku přijedou za horníky konce roku ještě dvakrát. O dalším postupu a o tom, kdo bude propuštěn v příštím roce, budou jednat odboráři s vedením společnosti OKD.