Rodná Olomouc na jubilujícího Viklického nezapomněla

Olomouc - Moravská filharmonie Olomouc vzdala poctu hudebnímu skladateli a jazzovému klavíristovi Emilu Viklickému. Při příležitosti jeho 65. narozenin zazněl 5. prosince v prostorách filharmonie speciální koncert, při kterém vedle řady sólistů usedl za klavír i sám jubilant, aby zahrál ve světové premiéře svou skladbu Obrazy pro orchestr napsanou přímo pro filharmonii.

Pocta Emilu Viklickému (zdroj: ČT24)

„Máme z toho radost. Byl jsem u toho před rokem, kdy jsme seděli s Emilem Viklickým na kávě. Tehdy mi sdělil, že by rád napsal při příležitosti tohoto koncertu přímo skladbu pro filharmonii,“ prozradil ředitel olomouckého hudebního tělesa Vladislav Kvapil.

Do Olomouce přivezl Viklický nejen svou hudbu, ale i své spolupracovníky z jazzových pódií. V Redutě na koncertu s názvem Pocta olomouckému rodákovi Emilu Viklickému vystoupili například slavný slovenský trumpetista Juraj Bartoš či jeho přítel, dirigent Timothy Hankewich z USA.

Emil Viklický se narodil v Olomouci roku 1948, absolvoval zde Slovanské gymnázium a poté studium matematiky na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Záhy přešel na profesionální dráhu skladatele a klavíristy. Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany a snah o propojení folkloru s jazzem se věnuje také soudobé hudbě. Práci Viklického, který je jednou z nejvýraznějších postav současné tuzemské hudební scény, ocenila také olomoucká radnice. Cenu města mu její vedení udělilo před dvěma lety.