Ceny tepla neporostou, za vodu si lidé připlatí téměř všude

Jižní Morava - Brněnské teplárny dnes prozradily, že zdražování energií se Brňané v příštím roce obávat nemusejí. Ceny totiž zůstanou stejné. I přesto řada odběratelů odešla k alternativním dodavatelům energií. Některé obce vycházejí svým obyvatelům vstříc a elektřinu nebo plyn pro ně nakupují ve velkém.

Brněnským teplárnám se podařilo nakoupit zásobu zemního plynu ještě předtím, než Česká národní banka stihla oslabit korunu. Díky výhodnému nákupu se tak pro Brňany teplo v příštím roce neprodraží. Cena by měla zůstat na 668 korunách za jeden gigajoule. Teplárny by v budoucnu chtěly cenu plynu i snižovat, pokusí se o to díky opravám parovodů, které jsou v plánu pro příští rok například v ulici Kozí, na Kolišti nebo na Malinovského náměstí v centru Brna.

Teplárny Brno zásobují teplem přes 90 tisíc moravských domácností, mezi její klienty ale patří i velké krajské organizace, například nemocnice, školy či úřady. Firma se začala specializovat i na dodávky elektrické energie, mezi její letošní zákazníky patří i Dopravní podnik města Brna.

Poslední topná sezóna byla podle zástupců tepláren spíše průměrná. „Výjimečná byla počtem topných dnů a konečným datem ukončení kvůli výraznému ochlazení na konci května,“ uvedl pro ČTK provozní ředitel společnosti Tomislav Šmíd. Teplárny skončily s dodávkou tepla až 4. června 2013.

Největší dodavatelé energií do jihomoravských domácností také letos zlevní. RWE ohlásilo levnější elektřinu pro domácnosti až o 20 procent, plyn by měl být levnější až o 10 procent. E.ON sníží ceny elektřiny o 9 procent.

Zatímco ceny za teplo neporostou, za vodu si Brňané připlatí. A nejen oni. Nejvíce se životadárná tekutina prodraží na Břeclavsku, kde podraží skoro o tři koruny za kubík. Nejlevnější voda bude naopak na Hodonínsku, tam za ni zaplatí pod třicet korun za jeden kubík. Naopak nejdražší vodu pijí Vsetínští, platí za ni skoro 45 korun za kubík. Při průměrné denní spotřebě 88 litrů na člověka zaplatí ročně tříčlenná hodonínská rodina za vodu 2700 korun. Ve Vsetíně je to 4300 korun.

„Výrazné navýšení ceny vody často znamená, že daná společnost přijala evropské dotace, a tím se zavázala následovat finanční model, který předepisuje, jak by měl nárůst ceny vypadat,“ vysvětlila Jana Bábíková z portálu Vodarenstvi.cz. Nízká cena vodného a stočného tak může zároveň znamenat, že vodárenská společnost příliš neinvestuje.

Některé radnice se snaží svým občanům nákupy energií usnadnit. Díky společným dražbám, kdy se více domácností upíše stejnému dodavateli, získají výhodnější cenu. Celkem 73 domácností se připojilo ke společné aukci energií v Otrokovicích. „Naše rodina ušetří 4500 korun. Hodnotím to jako úsporu pro naši domácnost, ty peníze nenajdeme na ulici,“ poukázal Ladislav Mičutka, který s rodinou žije v klasickém baťovském domku.

Peníze, které ušetří za elektřinu, by v budoucnu rádi uspořili i za plyn. Kvůli výpovědní lhůtě ve smlouvě s dodavatelem se letos rodina nemohla přihlásit do společné aukce i o tuto komoditu. „Průměrně vysoutěžená úspora činí 26 procent. Někdo dosáhl více, někdo méně,“ okomentoval společnou dražbu, do které se přihlásilo celkem 1660 domácností z celé republiky, místostarosta Otrokovic Milan Plesar (nez.).

Společné nákupy energií popisuje místostarosta Otrokovic Milan Plesar (zdroj: ČT24)

Stanislav Navrátil ze Zlína žije ve velkém domě na kraji města, připojil se ale také k otrokovické aukci a získal tak slevu výraznou: za rok ušetří celkem 30 tisíc korun. „Celý dům je jenom na elektřinu: topení, teplá užitková voda, všechno je na elektrický proud. Takže jsem byl rád, že tahle výzva vznikla,“ připustil Navrátil.

Další společná dražba energií se bude ve Zlínském kraji konat na jaře příštího roku. Podobně jako Otrokovice se nechaly inspirovat i Morkovice, Vsetín, Uherské Hradiště nebo Rožnov pod Radhoštěm.

Ceny energií tématem UvR (zdroj: ČT24)