Silný vítr bude dál ohrožovat Česko, přijde i náledí

Praha - Meteorologové varují, že Česku bude nadále hrozit silný vítr. S výjimkou jižní Moravy může celé území navíc pokrýt i náledí. Na horách na severu se podle předpovědi mohou tvořit závěje a ve vyšších oblastech většiny krajů by si lidé měli dát pozor i na sněhové jazyky. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude platit do sobotního odpoledne, u náledí až do nedělního rána. Silný vítr do Česka už v noci na dnešek přinesla bouře Xaver, která při svém postupu severem Evropy stačila napáchat rozsáhlé škody včetně ztrát na životech.

Podle ČHMÚ může vítr může během dneška vát podobně silně jako v noci na dnešek, tedy v nárazech rychlostí 70 až 90 kilometrů v hodině a na hřebenech hor kolem 110 kilometrů v hodině. Do střední Evropy nyní proudí od severozápadu studený a vlhký vzduch.

V noci na sobotu vítr zeslábne. Náledí se bude podle meteorologů tvořit místy hlavně dnes a v sobotu večer. „Během pátku a soboty očekáváme v nižších polohách většinou do pěti centimetrů nového sněhu, na horách deset až 35 centimetrů,“ uvedl ČHMÚ.

Silný vítr zasáhl i dánskou Kodaň
Zdroj: ČTK/AP Photo/Jens Dresling

Závěje hlavně na severu země

Na vysoký stupeň nebezpečí tvorby závějí meteorologové upozornili pro místa nad 900 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. U náledí, silného větru a sněhových jazyků platí jen nízký stupeň nebezpečí. Sněhové jazyky se mohou tvořit v místech nad 600 metrů nad mořem ve všech krajích s výjimkou Prahy, středních Čech a jižní Moravy.

Kvůli očekávanému silnému větru meteorologové radí nepobývat v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, v blízkosti větších stromů a nechodit do lesů. Řidiči by si měli dávat pozor na větrné poryvy a při cestách do hor si vzít s sebou sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Návštěvníci hor by měli omezit vycházení a nevydávat se zejména na hřebeny.

Předpověď počasí 12:20 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod