AVÍZO: Vánoční prohlídky na zámku v Mníšku p. Brdy

Na zámku v Mníšku pod Brdy pořádají během adventních víkendů pro návštěvníky speciální prohlídky s vánoční tématikou. Uskuteční se v sobotu 7. a v neděli 8. prosince a také v sobotu 14. a neděli 15. prosince.

Program je určen pro rodiny s dětmi i samotné dospěláky - připraveny budou prohlídky s pohádkovou průvodkyní, která povypráví o tom, jak se slavily Vánoce na zámku i v podzámčí a jaké zvyky a tradice se dodržovaly. Návštěvníci projdou vánočně vyzdobenými zámeckými komnatami a dozví se také o paní hraběnce Terezii a jejích dětech.

Na dětských prohlídkách, které začínají v 11.45, 12.45 a 13.45 hodin, si děti nejznámější vánoční zvyky také vyzkouší. Pustí si lodičku z ořechových skořápek, hodí botou, podívají se, jestli v rozkrojeném jablku uvidí hvězdičku, pomohou ozdobit stromeček slaměnými ozdobami. Jestlipak pod stromečkem najdou i nějaký malý dárek? V poslední místnosti pak visí i kouzelné jmelí. Pod ním si děti i dospělí mohou natrénovat vánoční políbení. Aby se v příštím roce zase ve zdraví sešli.

Vánoční prohlídky pro dospělé startují vždy v 15 hodin. Na nich se návštěvníci dozví možná i mnoho nového, například historii vánočního stromečku, adventního věnce nebo pečení vánočky. Víte, že tradice zdobení vánočního stromku je vůbec nejmladší a dostala se k nám z německých zemí? Že původní barva adventního věnce byla fialová, protože je to barva kněžského roucha? Nebo že vánočka se peče už několik staletí? Ani o vánoční zvyky nebudete ošizeni. Některé z nich určitě neznáte! Proč se šlape na sekyrku? Jak zjistíte, zda vás v příštím roce čeká bohatství, štěstí, svatba nebo miminko? To vše se dozvíte na prohlídkách v Mníšku p. B.

Prohlídky pro děti i dospělé je nutné si rezervovat na tel. č. 318 590 261.

Marich Charvátová, Mníšek pod Brdy