Další obvinění v souvislosti s protiromskými demonstracemi

Ostrava – V souvislosti s nedávnými protiromskými demonstracemi v Ostravě padla další dvě obvinění z násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Sedmnáctiletá dívka údajně házela na policisty cihly a kameny. O jedenadvacet let starší muž zase pyrotechniku. Celkem už policie obvinila 27 lidí.

Obviněná dívka útočila při demonstraci koncem srpna na policisty. Ti nyní zjišťují i to, zda se nějakým způsobem nepodílela i na násilnostech při dalších protestních akcích. Při protiromské demonstraci v Ostravě-Zábřehu zase na policisty pyrotechnikou útočil osmatřicetiletý muž. I on je nyní podezřelý násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví.

Od srpna do 28. září se v Ostravě uskutečnily čtyři velké protiromské demonstrace. Během nich policie zadržela sto lidí, sedmadvacet účastníků akcí bylo obviněno. Zranění utrpělo 24 policistů, poškozeno bylo 24 policejních vozů. Další demonstrace je naplánovaná na 14. prosince.

„Mezi obviněnými jsou i mladiství. Trestní stíhání je vedeno vůči mužům i ženám, a to z obou protestujících stran,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Nejčastější právní kvalifikace byly zločiny násilí proti úřední osobě a výtržnictví, dále poškození cizí věci, ale i vydírání, ublížení na zdraví či obecné ohrožení.

Z posledního jmenovaného zločinu může být obviněn účastník demonstrace v Ostravě-Zábřehu, který laserem oslňoval pilota policejního vrtulníku. I po něm policisté pátrají.

Vydáno pod