Po bouřlivých dnech nastane klidný prosinec, sněžit by mělo až na Vánoce

Česká republika – Bouře Xaver, jejíž okraj zasáhl Českou republiku, zeslábla a země se vzpamatovává z prvního tvrdého úderu zimy. V příštích dvou týdnech bude počasí podstatně mírnější, Český hydrometeorologický ústav očekává teplotně průměrné předvánoční období a současně sucho.

Srážky by měly přijít až o Vánocích, není ale jasné, jaké budou o svátcích teploty. Nebude-li nejméně do příliš Vánoc sněžit, může to znamenat problém pro lyžaře a vlekaře. Ti dnes naplno zahájili sezonu, rozjela se většina velkých středisek, ačkoli vesměs nebyly v provozu všechny sjezdovky. Na nejstrmějších českých horách – v Krkonoších a Jeseníkách – potom na první zimní hosty čekala kromě otevřených sjezdovek i nepříjemnost, stouplo lavinové nebezpečí, v Krkonoších doporučila Horská služba nechodit na hřebeny.

Druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály značí, že se mohou vrstvy sněhu utrhnout zejména při dodatečném zatížení lavinových svahů – například když na ně vjedou lyžaři. Podle Horské služby hrozí nebezpečí zejména na východních svazích. „Velmi silný vítr přemísťuje sníh na závětrné svahy. Především na svazích orientovaných na východ je uloženo větší množství sněhu, zde nebezpečí vzrůstá,“ přiblížil Jan Doubek z krkonošské Horské služby.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. V Jeseníkách se druhý stupeň lavinového nebezpečí týká oblasti hlavního hřebene. V druhé lavinové lokalitě na Červené hoře zůstává první stupeň, totéž platí pro Kralický Sněžník.

Krkonoše
Zdroj: David Taneček/ČTK

Teploty budou do Vánoc průměrné, potom buď nad nebo pod průměrem

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 9. prosince do 5. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Kolem nuly se budou pohybovat teploty i letos po zbytek prosince, ačkoli meteorologové zatím nemají jasno, jak bude o Vánocích. „Podle předpovědi budou teploty pravděpodobně buď pod- anebo nadprůměrné,“ předpověděl ČHMÚ.

Srážek nebude před Vánoci mnoho, v tomto ohledu budou příští dva týdny podprůměrné. Pršet či sněžit (podle toho, jak to dopadne s teplotami) by mělo kolem Vánoc. „Celkově se očekává, že celé období bude srážkově průměrné nebo slabě podprůměrné,“ shrnul ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek mezi 9. prosincem a 5. lednem je 46 milimetrů. 

Lyžuje se, ale ne naplno

Přes zvýšené lavinové nebezpečí a nejistou předpověď ale vypuká lyžařská sezona. Zatímco minulý týden pustili vleky první odvážlivci – Janské Lázně, Branná či Boží Dar – teď už se přidává řada dalších. Počasí ale neumožňuje plný provoz. Ve Špindlerově Mlýně tak jezdí jen dvousedačka ve Svatém Petru a vleky na Mísečkách, v Peci pod Sněžkou pouze jeden vlek na Javoru. Například na Ramzové potom jezdí čtyřsedačková lanovka v dolní části střediska, dvousedačka na Šerák však už ne. Ani na Lipně se nelyžuje naplno, jezdí dvě ze tří lanovek.

Lyžovat se začalo i na nejníže položené sjezdovce ve střední Evropě, která je v Němčičkách na Břeclavsku. Ve nadmořské výšce zhruba 180 metrů se rozjel vlek, zasněžena je ale jenom třetina celkové šíře 350metrové sjezdovky.

První lyžařský víkend v Krkonoších na Černé hoře
Zdroj: David Taneček/ČTK
Vydáno pod