Štědrý večer doma, nebo v restauraci?

Praha - Netradiční oslavy Vánoc: Kdo chce Štědrý večer oslavit, například v restauraci, má poslední šanci objednat si stůl. Řada těch kvalitnějších už hlásí buď úplně plno, nebo posledních pár volných míst. Za několik chodů štědrovečerního menu zaplatí Češi v kvalitních restauracích 800 - 1 500 korun. Stále více lidí si také zamlouvá už hotové jídlo - v posledních pěti letech hlavně ve velkých městech začínají lidé objevovat kouzlo sváteční večeře od vyhlášených šéfkuchařů.

A kolik stojí připravit si sváteční večeři pro čtyřčlennou rodinu doma? Tříkilový kapr přijde v průměru na 255 korun, tradiční bramborový salát na 185 korun. Pokud se připravuje rybí polévka z odřezků - vyjdou 4 porce na 55 korun. Sladká tečka v podobě domácího cukroví - 275 korun za kilo. Doma připravené menu pro čtyři osoby tak vyjde do tisícovky.

V poslední době se ale na štědrovečerním stole Čechů začínají objevovat i jiné ryby než jen tradiční kapr: Oblíbený je třeba pstruh - kilo se dá sehnat už od 135 korun. Losos stojí od 260 korun za kilo a candát, který je prý naší nejchutnější rybou, vyjde ještě o něco dráž. Večer 24. prosince se na talířích často objevují také kuřecí řízky nebo taky vinné klobásy.