Olšanská farma půjde znovu do dražby, cenu určí posudek

Brno – Věřitelé dnes od rána jednali o osudu bývalé Farmy Bolka Polívky. Firma Alkony-CZ, která penzion a pozemky v Olšanech na Vyškovsku koupila v dražbě, už o ně nemá zájem. Minulý týden napsala v dopise insolvenční správkyni Petře Hýskové, že požadovaných 15 milionů korun nezaplatí. Věřitelé proto museli vyřešit, co s farmou dál.

Věřitelé se shodli na tom, že areál půjde znovu do dražby. Letos už to ale nebude, dražba se stihne nejdříve v lednu či únoru. Vyvolávací cena farmy v Olšanech zatím není jasná, určí ji až znalecký posudek. „Nebude se konat opakovaná dražba podniku, ale nová dražba, kde je soubor nemovitých a movitých věcí. Stranou zůstanou pohledávky, ochranné známky a další aktiva. Zpracuje se také doplnění znaleckého posudku,“ řekl po jednání výboru právník Regionální rady soudržnosti Jihovýchod Petr Machálek. 

Problematickým bodem jednání byla vyvolávací cena, výbor o ní diskutoval dlouho. „Cena se určí podle posudku. Nový musí být proto, že se zvlášť ocení nemovité a movité věci,“ vysvětlil Machálek. Nejnižší možnou cenu odhadl okolo 15 milionů. Není proto jisté, zda výtěžek z dražby pokryje potřeby věřitelů, jejichž pohledávky přesahují 50 milionů. Na farmě je teď pusto, musí se ale neustále hlídat. Starší části budovy je nutné vytápět, do farmy je tedy třeba stále investovat. „Od dražby jsou hotel a restaurace zavřené, lidé sem ani nechodí, protože kauzu sledují. Snažíme se šetřit,“ řekla provozní Hefrová. 

První dražba nevyšla

Zástupci firmy Alkony-CZ zjistili, že část pozemků kolem farmy včetně příjezdové cesty patří jinému majiteli. Vydražitel tak insolvenční správkyni napsal, že pro něj nemá smysl farmu kupovat. Obával se, že by se k ní nedostal. „Na možnosti problémů s vlastnictvím okolních pozemků jsme však opakovaně upozorňovali,“ uvedla Marcela Koutná z Dražební společnosti Morava, která informaci obdržela den před termínem, dokdy měla vítězná firma peníze složit. Část dražební jistiny 2,5 milionu korun propadne a zaplatí se z ní náklady na dražbu, zbytek dostane firma zpět. 

Pozemky kolem farmy letos na jaře koupil syn Polívkova přítele, podnikatele Alexandra Seidla. Dnes se nechal slyšet, že je ochoten se s majitelem farmy dohodnout a pozemek pod cestou mu prodat. Podle insolvenční správkyně Hýskové se Seidl celou dobu snažil dražbu zmařit nebo oddálit. Právě Seidl se dříve zájmem o farmu netajil, chtěl ji dokonce po splacení dluhů Polívkovi vrátit. Na první dražbu ale nedorazil. Na dnešním jednání věřitelů odmítl, že by někomu chtěl bránit používat cestu. „Budoucí majitel musí přijít a domluvit se. Část těch pozemků může odkoupit. Mluvím o běžných tržních cenách, ne o nesmyslných požadavcích,“ řekl Seidl.

Polívkovi může hrozit i osobní bankrot

Z 15 milionů, které měla dražební společnost získat, se měly zaplatit pohledávky menších věřitelů, tedy zaměstnanců nebo stavebních firem. Insolvenční správkyně Petra Hýsková už dříve naznačila, že další dražba by měla být co nejdříve. Firma Alkony-CZ, která farmu vydražila napoprvé, se už nebude moct přihlásit. Druhá dražba se bude týkat pouze farmy, nikoli ochranných známek. 

Hýsková také navrhla osobní bankrot Boleslava Polívky – kvůli ochraně věřitelů i kvůli tomu, že Polívka měl úmyslně snižovat hodnotu farmy během dražby. „Jsem osoba neutrální, mým úkolem není soudit, ale zajistit pro věřitele uspokojení jejich pohledávek. Insolvenční správce je povinen vymáhat pohledávky dlužníka,“ odmítla Hýsková domněnky, že se Polívkovi mstí.

Stejný krok zvažuje Regionální rada soudržnosti Jihovýchod, od které Polívka získal dotaci na dostavbu hotelu a wellness centra. Kvůli dotaci se farma dostala do problémů, Polívka nestíhal splácet dluhy.