Moravskoslezský kraj láká Amazon do Mošnova

Ostrava - Americký internetový gigant Amazon se netají svými investicemi v České republice. Mělo by se jednat o dvě distribuční centra, které mohou dát práci tisícům lidí. Moravskoslezský kraj v zájmu větší zaměstnanosti nabízí průmyslovou zónu Mošnov na Novojičínsku. „Proč nevyužít potenciálu mošnovského letiště a toho zázemí, které tam je? V tomto gardu bude jednat CzechInvest se zástupci této společnosti,“ podotkl hejtman kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Distribuční centrum v průmyslové zóně v Mošnov na Novojičínsku? Proč ne, říká hejtman Moravskoslezského kraje jako reakci na neúspěšné referendum o možném vybudování distribučního centra v Dobrovízi u Prahy - obyvatelé obce to v referendu odmítli. Hlavním důvodem byla zvýšená dopravní zátěž.

Mošnovská průmyslová zóna má rozlohu 200 hektarů. Kromě sousedství letiště může nabídnout také napojení na dálnici a železniční síť, nová železniční přípojka se právě buduje. Firmy se do Moravskoslezského kraje příliš nehrnou. Letos si tu průmyslovou zónu pronajala asi jen desítka firem, převážně z automobilového a strojírenského průmyslu. Nová pracovní místa a příliv peněz jsou proto klíčové.

V Dobrovízi se o výstavbě ještě diskutuje

Boj v obci Dobrovíz však ještě není ukončen. Firma se nechce vzdát tak lehce. Mezi obec a firmu se chce vložit státní agentura CzechInvest. Jedná se o velkou investici a značný počet pracovních míst (až 5 000). „Agentura CzechInvest by se ráda stala jakýmsi nestranným garantem vzájemného dialogu zúčastněných stran. Do jednání mezi společností Amazon a zástupci obce Dobrovíz, které započalo už před několika měsíci, tak vstoupíme jako zprostředkovatel, který má na paměti zájmy obou stran,“ potvrdila Petra Menclová z CzechInvestu.

Majitel komerční zóny, který by měl pro amazon haly postavit, vidí ve zmaření investice negativní signál pro ostatní zahraniční investory a možné další náklady. Jmenoval například poškození dobrého jména komerční zóny, úšlý zisk či znehodnocení pozemků. Celou zprávu prokuristy společností, které investovaly do pozemků v komerční zóně, najdete ZDE

„Věřím, že obyvatelé obce jsou gramotní a uvědomují si, kolik přinese distribuční centrum pracovních míst,“ doplnil podle serveru iDnes.cz ministr průmyslu v demisi Jiří Cieńciała.

Obec vydala nesouhlasné stanovisko ke změně územního řízení, které kvůli přeměně původního projektu čtyř menších skladovacích hal na obří distribuční centrum o ploše 95 000 metrů čtverečních začalo minulý týden. Stavební úřad by měl podle místostarosty Dobrovíze Jiřího Šestáka rozhodnout do Vánoc. Pokud by rozhodnutí obce nevzal v potaz, tak se radnice proti tomu odvolá. Na další jednání je podle místostarosty už pozdě.

Ilustrační foto
Zdroj: ZUMA/Ben Cawthra/ČTK

Amazon by rád nejpozději do září roku 2014 otevřel v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. Důležitým bodem je nabídka možných pracovních míst. Každé centrum zaměstná kolem 2 000 lidí, další 3 000 pracovníků získají na každém místě práci v předvánoční špičce. To, že Amazon vybuduje v Česku už do příštího září dvě obří distribuční centra, ale neznamená, že by přímo vstupoval na místní trh. Webové stránky v češtině firma zatím neplánuje. Sklad v centru Evropy má sice zkrátit dobu dodání, zlevnit zboží a rozšířit nabídku, těžit z toho budou ale hlavně zákazníci v okolních státech.

Jaké zkušenosti s prudkou expanzí Amazonu mají v sousedním Německu? Natáčel zpravodaj ČT Martin Jonáš. Podívejte se ZDE.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Svou činnost na internetu zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 000 lidí.