Zastupitelé Frýdku-Místku byli definitivně vyloučeni z ODS

Frýdek-Místek – Celostátní smírčí výbor ODS definitivně potvrdil vyloučení Petra Konůpky a Miloslava Merty ze strany. Už v březnu o tom rozhodli jejich straničtí kolegové na místním sněmu. Vyčítali jim porušení stranických stanov, což oba odmítli s argumentem, že byli nepohodlní současnému vedení strany a k jejich vyloučení přispěli i účelově nabraní členové.

Petr Konůpka ještě před třemi roky za občanské demokraty kandidoval na post primátora Frýdku-Místku. Teď je z něj jen řadový člen zastupitelstva bez stranické příslušnosti, stejně jako jeho kolega Miloslav Merta. Po osmi měsících potvrdil smírčí výbor strany, že přes dvacet nových členů, kteří na sněmu rozhodli o jejich vyloučení, bylo přijato v souladu se stanovami. „Celostátní smírčí výbor rovněž rozhodl, že všechny sněmy byly platné,“ řekl člen výkonného výboru Igor Svoják (ODS). „Jako občané máme svá práva. Byli jsme řádně zvoleni, takže zvážíme i možnost jiné cesty, jak se dobrat spravedlnosti,“ uvedl Petr Konůpka (nestr.).

ODS zároveň vyzvala oba své bývalé členy, aby se vzdali místa zastupitele Frýdku-Místku. „Nevidím důvod, proč bych se k tomu rozhodl,“ vyjádřil se Miloslav Merta. Ani Petr Konůpka se svého mandátu nehodlá vzdát.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Kvůli sporům opustila frýdecko-místeckou ODS i zastupitelka Pavla Walková, která s oběma vytvořila druhý klub zastupitelů strany. Předsedá mu Rafael Kučík, který má stále stranickou legitimaci strany, a pokud se nevrátí do oficiálního klubu, hrozí i jemu vyloučení. „My pevně věříme, že se vrátí zpět do toho politického klubu, za který byl zvolen,“ uvedl člen výkonného výboru ODS Igor Svoják.

Vedení frýdecko-místeckých občanských demokratů hrozí svým bývalým členům také žalobou za pošpinění jména značky strany tím, že i pro svůj klub zastupitelů používají značku ODS.