České florbalistky nasázely Lotyškám dvanáct branek a jsou ve čtvrtfinále

Brno – Drtivou výhrou 12:1 nad Lotyšskem uzavřely české florbalistky působení v základní skupině mistrovství světa a díky druhému vítězství na turnaji si zajistily přímý postup do čtvrtfinále. V něm narazí na lepší z dvojice Dánsko, Polsko. Hlavními hvězdami utkání se staly Tereza Urbánková, jež nasázela hattrick, a Gabriela Žůrková, která dala dvě branky a stejný počet asistencí.

Češky po vítězství Švýcarska nad Norskem už nemohly skupinu vyhrát, ale k druhému místu jim případně stačila i těsná prohra. Utkání se však stalo brzy formalitou a 1572 diváků se bavilo oslavami jedné branky za druhou.

Po 56 vteřinách bylo po střele Bočanové nařízeno trestné střílení pro postavení jedné z Lotyšek v brankovišti a gólmanku Jekabsoneovou si z penalty vychutnala Billá. Ta jinak opět po zranění kolena ještě zůstala během zápasu na střídačce a naskočila až ve třetí třetině.

Po sérii dalších šancí zvýšila v šesté minutě po střele Krupnové do horní tyče z dorážky Dominika Šteglová, který hrála 50. zápas v reprezentaci. Za 55 vteřin slavila svůj premiérový gól na světovém šampionátu Žůrková. Česky si s outsiderem pohrávaly, náskok ještě v úvodní části navýšily dvakrát Urbánková, svou první trefou na MS Hašová a Paulovičová.

Brankářka Provázková, který poprvé na turnaji dostala šanci místo jedničky Christianové, si musela na první zákrok počkat až do 21. minuty, kdy vyrazila pokus Bilinské. Lotyšky se z tlaku českého týmu dostaly i do ojedinělé šance. Nejdelší pasáž bez gólu ukončila ve 31. minutě Vojáčková. Pak se podruhé v utkání trefila Žůrková.

Přání publika o dovršení desítky domácí tým v druhé části ještě nevyslyšel, naopak 13 vteřin před pauzou kuriózně překonala od mantinelu Jílková Provázkovou. V závěrečné části navýšily rozdíl Urbánková a Halfarová, která si také mohla schovat balónek po první trefě na šampionátu, a v přesilovce Jílková.

Vydáno pod