Brno zná místa, kde se ukrývají nevybuchlé bomby

Brno - Brno si jako první v Česku nechalo zpracovat mapu nevybuchlé munice z druhé světové války. Vymezuje místa, kde téměř 70 let po bombardování stále hrozí riziko exploze. Úřady díky této mapě mohou lépe upozornit na hrozící nebezpečí všechny, kteří se v rizikových oblastech chystají stavět. Nevybuchlá munice z druhé světové války je stále aktuálním nebezpečím. Amatérská manipulace s ní může například i za včerejší výbuch v Žerůtkách na Znojemsku.

Mapu na přání policejních pyrotechniků nechal vytvořit brněnský magistrát, který si je vědom potenciálního nebezpečí převážně v místech, na něž v posledních měsících 2. světové války  shazovala bomby americká i sovětská letadla. „Mapa vychází z podkladů, hlavně z fotodokumentace, která se dochovala. Bombardován byl především střed města, cílem bylo hlavní nádraží,“ vysvětlil historik Vlastimil Schildberger.

Pyrotechnický průzkum za 20 tisíc korun není povinný

Určité nebezpečí například stále hrozí kolem Zelného trhu, Moravského náměstí či na Kolišti. „Mapa je vodítkem pro všechny stavební úřady, případně stavebníky, kteří chtějí stavět nebo opravovat,“ dodal mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára.

Bombardování Brna

Brno v letech 1944 a 1945 bombardovali Rusové i Američané. Zatímco Američané bombardovali především střed města a okolí hradu Špilberk, ruské bomby dopadaly hlavně u vlakového nádraží nebo v oblasti okolo ulic Cejl a Koliště.

Dodnes v Brně leží asi deset až dvanáct nevybuchlých leteckých pum. Ty časované neexplodovaly přímo po dopadu, ale až s určitým odstupem. Jejich životnost ale pomalu končí, a tak pyrotechnici doporučují nechat si stavební parcelu nejprve prozkoumat.

Úředníci zájemce upozorní na riziko a doporučí jim pyrotechnický průzkum, který v případě parcely pro rodinný dům vyjde zhruba na dvacet až třicet tisíc korun. „Nemáme žádný právní nástroj, abychom vyžadovali, že povinně musí investor provést pyrotechnický průzkum,“ konstatoval mluvčí Brna-střed Roman Burian.

Letecké bomby na sklonku války pobořily centrum Brna, padaly ale i na okraji města. Cílem náletů bylo i vojenské letiště ve Slatině. Když se tu nedávno začala budovat průmyslová zóna, likvidovali tu pyrotechnici desítky nevybuchlých pum. S rizikem musí počítat i developer, který teď právě na Černovické terase připravuje půdu pro investici amerického Amazonu.

Nevybuchlá munice na Znojemsku může i za včerejší výbuch

Na nevybuchlou válečnou munici stavaři nejčastěji narazí při výkopových pracích. Přivolaní policejní pyrotechnici ji buď zneškodní přímo na místě, nebo ji odvezou k bezpečné likvidaci mimo zastavěnou oblast.

Naposledy podle policie sama od sebe vybuchla válečná bomba před pěti lety při stavebních pracích na Znojemsku. Zničila bagr a zranila jeho řidiče.

Vydáno pod