Advent v Košticích

Koštický advent začal ve Vojničkách, kde se v neděli 1. 12. sešli občané u rozsvícení vánočního stromku a první svíce na adventním věnci. Druhá adventní neděle patřila tradičně Košticím, tentokrát na téma betlémy. V kulturním domě Vožekovo sdružení připravilo plnou náruč zábavy.

Koštický advent byl zahájen 1. adventní neděli 1. 12. 2013 ve Vojničkách, kde se občané sešli u rozsvícení vánočního stromku a první svíce na adventním věnci. Na 3. 12. Vožekovo sdružení připravilo Vánoční dámský večer. Vizážistky Simona Břečková a Anna Grundová připravily přednášku o péči o pleť a ukázky nejmódnějšího líčení.

Druhá adventní neděle patřila tradičně Košticím, tentokrát na téma betlémy. V kulturním domě Vožekovo sdružení připravilo plnou náruč zábavy. Odpoledne zahájilo dětské představení Sněhurka a deset trpaslíků, kterou s dětmi připravily Anna Skalská a Petra Karfíková. Místní děti s přehledem divadelních hvězd pobavily plný sál. Pak koštická škola a školka zazpívala několik koled a program pokračoval hlavním bodem - představením obecního betléma. Plných sto postav vyrobily děti s dospělými za pomoci pracovníků obce a členky Vožekova sdružení ho naaranžovaly do betlémské krajiny plné oveček. Pan Jaroš opět předvedl svůj mechanický betlém a místní sběratelky přinesly své sbírky papírových, voskových a jiných betlémů. Výstavu završily výrobky školáků a předškoláků.

V rámci každoroční výtvarné dílny si děti nazdobily vlastnoručně upečené perníčky, dále si mohly vyrobit voňavou ozdobu z jablíčka nebo papírové ozdoby na stromeček. Většina návštěvníků uvítala občerstvení (čaj. punč, kávu a výborné štoly) a zůstala na sále po celé odpoledne v družné zábavě. Po ukončení výstavy se přítomní odebrali před obecní úřad, kde trubači zatroubili několik koled za notování všech přítomných. Pan starosta popřál veselé a klidné svátky a rozsvítil stromeček a druhou svíci na adventním věnci.

Advent pokračuje příští neděli v kapli ve Vojnicích, čtvrtá adventní neděle se koná před zvoničkou v Želevicích.

21. 12. se koná v kostele sv. Antonína vánoční koncert pěveckého sboru Melodie a malý zpívaný živý betlém v podání dětí koštické školy. V kostele bude opět vystaven nový obecní betlém. Všechny akce pořádá občanské sdružení Vožekovo a obec Koštice.

Irena Hellerová, Koštice