Krajský soud neměl kauzu Hajany vrátit k došetření. Zvýhodnil tak obviněné

Hajany/Brno – Případ problematického prodeje pozemků v malé obci Hajany na Brněnsku dnes projednával Nejvyšší soud. Vyhověl tak stížnosti ministryně spravedlnosti v demisi, která nesouhlasila s navrácením kauzy až do přípravného řízení. Verdikt soudu nižší instance ale nezměnil – zastupitelé, kteří údajně prodali dříve neprodejné pozemky pod cenou, zůstanou i nadále zproštěni obvinění.

Nejvyšší soud případ projednával i proto, aby bylo jasné, jak postupovat v podobně komplikovaných kauzách. Ta hajanská se totiž vleče už několik let. Na problém s prodejem podhodnocených pozemků jako první upozornil pořad Reportéři ČT.

Starosta Jaroslav Kokrhánek a zastupitelé Hajan prodali podle žalobce v roce 2009 obecní parcely za cenu pozemků orné půdy, ačkoli v územním plánu byly evidovány jako stavební. Zatímco metr čtvereční stavebního místa stojí v dané lokalitě kolem 1500 korun, cena stejné výměry orné půdy se tehdy pohybovala od 25 do 100 Kč. Noví majitelé po pár měsících pozemky prodali, vydělali tak 12 milionů korun.

Část problematických pozemků ani nepatřila obci, některé dokonce blokovaly restituční nároky – měly být tedy neprodejné. Transakce tedy údajně poškodila prodávající i kupující. Pokud v budoucnu dojde k naplnění restitučních nároků šlechtického rodu Deymů, bude muset obec nové vlastníky odškodnit – nikoliv osmi miliony, které sama utržila, ale dvaceti miliony, které za prodej získali překupníci.

Okresní soud původně uložil starostovi Kokrhánkovi čtyřletý nepodmíněný trest. Kokrhánek se ale odvolal, zaplatil dvoumilionovou kauci a v květnu 2012 se opět ujal úřadu. Jeho návrat nesli místní s nelibostí, někteří o jeho vině nepochybovali. Kokrhánek ale spoléhal na to, že je odsouzený nepravomocně, z postu starosty obce ani neodstoupil, ačkoliv to opoziční zastupitelé chtěli.

Za nevýhodný prodej bylo v březnu 2012 odsouzeno celkem šest zastupitelů Hajan. Brněnský okresní soud Kokrhánkovi neuvěřil, že nevěděl o restitučních nárocích, a odsoudil ho na necelé čtyři roky do vězení. Ostatní zastupitele už předtím odsoudil k tříletým trestům s pětiletým podmíněným odkladem. Všichni včetně Kokrhánka se ale proti verdiktům odvolali, nebyly tedy pravomocné. Odvolací soud verdikt zrušil, když rozhodl, že žádná škoda prodejem pozemků nevznikla. Všichni zastupitelé jsou tedy aktuálně zproštěni viny. Celý případ krajský soud vrátil státnímu zástupci k došetření.

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová podala v neprospěch zastupitelů stížnost k Nejvyššímu soudu ČR. Dnešní soudní rozhodnutí ale má spíše akademický charakter. Nejvyšší soud upozornil, že krajský soud porušil zákon, když případ vrátil až do přípravného řízení. Zvýhodnil tak obviněné.

Podle Nejvyššího soudu stačilo případ pouze přesunout na prvoinstanční okresní soud k novému projednání. „Je věcí státního zástupce, zda po doplnění dokazování podá obžalobu, nebo zda řízení zastaví,“ uzavřel mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

O případu Hajany hovoří mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig (zdroj: ČT24)