Lékaři Vítkovické nemocnice radí rodičům dětí s nadváhou

Ostrava – Vítkovická nemocnice uspořádala akci s názvem Víš, kolik tvé dítě váží? pro rodiče dětí trpících nadváhou nebo obezitou. Lékaři vyšetřují celý tento týden děti zcela zdarma. Snaží se do řešení jejich problému, cílenému snížení váhy, zapojit celé rodiny.

Desetiletá Adéla bojuje s nadváhou odmalička. Teď se rozhodly bojovat společně s maminkou podle rad lékaře. „Chtěla bych shodit aspoň deset kilo. Nebude to jednoduché, ale chci cvičit a pravidelně pít a dělat všechno, co mi doporučil pan primář,“ říká Adéla Gončarová. „Určitě je zapotřebí s tím něco dělat, dokud je mladá. Je potřeba ji nějakým způsobem motivovat, aby třeba neměla nějaké psychické zábrany a různé zdravotní potíže,“ dodává maminka Adély Gabriela Látková.

Ve Vítkovické nemocnici pomáhají lékaři dětem s nadváhou více než 8 let. Důvod je jednoduchý – každé páté dítě trpí podle lékařů nadváhou nebo obezitou. Vinu na tom nese nejen genetika, ale především to, jak se rodina dítěte stravuje. „My tomu říkáme obezitogenní prostředí. Máme více příležitostí dostat se k potravě, která je energeticky bohatá. A samozřejmě se méně pohybujeme, řešíme všechno dojezdem aut a máme toho pohybu výrazně méně, než jsme měli před 20 či 30 lety,“ vysvětluje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Statistické údaje jsou varující. V České republice je v současnosti čtyřikrát více obézních dětí a pětkrát více obézních dospívajících než před patnácti lety. „Ty děti nejprve trpí psychologickými problémy. Jsou vyčleněny z kolektivu a dětský kolektiv je velmi agresivní. Děti mají problémy už v předškolním věku a samozřejmě u nich potom vidíme i rozvoj hypertenze, poruchy lipidového metabolismu, změny v cukrovce. Máme tady děti adolescentního věku, které mají už cukrovku druhého stupně, kterou často vídáváme dospělých,“ informuje Jan Boženský.

Rodiče dětí, které trpí nadváhou, mohou nechat své ratolesti ve Vítkovické nemocnici vyšetřit a nechat si od odborníků poradit zdarma až do pátku.