Mikuláš v Mladkově u Boskovic

Mikulášské oslavy počátkem prosince probíhaly snad ve všech koutech republiky. Nejinak tomu bylo ve čtvrtek 5. prosince i v poklidné vesnici Mladkov na úpatí kopce Habří, jež patří pod město Boskovice.

V Mladkově žije jen něco přes 300 obyvatel, i tak ves pulzuje čilým společenským životem. Velkou zásluhu na tom má především předsedkyně Osadního výboru Zdeňka Boháčková s rodinou, Sokolové a Sbor dobrovolných hasičů.

Ve čtvrtek 5. prosince byly místní děti po příchodu ze školy plné očekávání a některé zlobivější možná prožívaly i trochu strachu. Co nám dnes asi svatý Mikuláš s andělem a čertem nadělí? Hromádku uhlí nebo něco dobrého na zub?

Před sedmnáctou hodinou se caparti s rodiči počali pomalu scházet před opravenou místní kapličkou u požární nádrže, kde je vítala reprodukovaná vánoční hudba k podvečerní náladě.

„Zdravím všechny po roce na malém adventním koncertě a rozsvícení vánočního stromu,“ spustila Zdeňka Boháčková ke zmrzlému davu.

V krátkém kulturním programu zahrál a zazpíval nejznámější koledy sbor Flautet složený ze studentů Střední pedagogické školy z Boskovic pod vedením multiinstrumentalisty, hudebního skladatele a sbormistra Mgr. Tomáše Pléhy.

Mikuláš v Mladkově u Boskovic
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

V krátké pauze mezi čísly programu zaznělo z dětských hrdel: „Stromečku, rozsviť se!!!“ A opravdu, za chvíli do tmy zazářilo na štíhlém smrčku množství malých světýlek.

Mikuláš v Mladkově u Boskovic
Zdroj: ČT24/Luboš Sušil

Pak už bylo pod příkrovem tmy vidět rozvážnými kroky přicházející bílou postavu Mikuláše s doprovodem čerta a anděla. „Děti, pojďte blíž, můžete panu Mikuláši zazpívat a zarecitovat,“ povzbudila Zdeňka Boháčková trochu zaražené mrňousy. Děti se za chvíli osmělily a prostranstvím se nesl jeden zpěv a přednes za druhým.

"Sněží, sněží mráz kolem běží.

Zima je pejskovi, jde se mu stěží.

Fouká, fouká, bílá je louka.

Zima je kočičce, ke kamnům kouká."

Pan Mikuláš byl očividně spokojen a rozdával sladké balíčky. Odměnou mu byly rozzářené oči nejmenších.

Rodiče se mohli průběžně zahřívat „svařákem“ a děti horkým čajem. K ochutnání byly výborné perníčky. Kdo chtěl, mohl si na památku zakoupit vánočně ozdobený hrneček.

Na závěr připomenula Zdeňka Boháčková: „V sobotu sedmého června vysvětíme na této kapli zvoničku u příležitosti sto let budovy bývalé obecné školy. Odpoledne pak bude následovat bohatý program. Všechny zvu. K nastávajícím Vánocům přeji hodně zdraví, též aby se nám po novém roce v Mladkově dobře žilo.“

Mikulášské besídky se zúčastnilo asi sto dětí a dospělých.

Ke zdárnému průběhu akce přispěli: TJ Sokol Mladkov - ti podpořili i finančně, místní Sbor dobrovolných hasičů, členové Osadního výboru - paní Eva Stejskalová, paní Musilová a další.

Luboš Sušil, Mladkov