Nebezpečí ve starých domech: voda může být kontaminovaná olovem

Brno - Řada historickým domů v centru města má vodovodní potrubí z olova. Jedovatý těžký kov ale může vodu kontaminovat, proto ministerstvo pro místní rozvoj motivuje majitele bytů a nemovitostí k jejich výměně. Na každou bytovou jednotku mohou získat dotaci až dvacet tisíc korun. Jenže zájem lidí je minimální - za poslední tři roky získalo příspěvek 163 žadatelů.

Potrubí z olova kdysi bývalo běžným materiálem pro výrobu přípojek z veřejného řadu pro vodoměr. „Přípojky, které byly z olovnatých materiálů, byly vnitřně vyloženy zinkovým ochranným povlakem, aby voda nepřicházela do styku se samotným olovem,“ vysvětlil generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška.

Jenže u potrubí, které slouží i více než půl století, už ke kontaminaci dojít může. „Může to být nebezpečné pro lidi, zejména pro děti a případně pro těhotné ženy. Je známo, že olovo ovlivňuje vývoj nervového systému,“ řekl toxikolog z Masarykovy univerzity Luděk Bláha.

Po celé zemi mohou mít potrubí z olova tisíce domácností. „Naše evidence říká, že zhruba 500 vodovodních přípojek je olověných,“ okomentoval situaci v Brně Haška. Tento typ přípojek se nejčastěji nachází v domech ze 30. a 40. let minulého století, které ještě neprošly rekonstrukcí.

O rizikovém potrubí mluví ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Ladislav Haška (zdroj: ČT24)

Ministerstvo proto od roku 2005 poskytuje na výměnu starého potrubí dotace. Zájem ale není velký. „Statistiku zájemců máme až od roku 2010 a od té doby dotaci získalo 163 žadatelů ve výši 25 milionů korun. S programem počítáme minimálně ještě v následujícím roce,“ vypočítal mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl.

Žadatelé o dotaci na výměnu olověného potrubí

2010      57 žadatelů

2011      41 žadatelů

2012      30 žadatelů

2013      35 žadatelů

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Potrubí je ale vždy nutné vyměnit v celém domě - a to je vedle finanční náročnosti výměny častým důvodem toho, proč k ní nakonec nedojde. Pokud se totiž ve sdržení vlastníků domu najde jeden, který s výměnou rozvodů nesouhlasí, celá modernizace se zastaví.

Zatímco česká norma stanovila limitní množství olova ve vodě už v roce 2004, Evropská unie si podobné omezení odsouhlasila až letos.

Limity pro obsah olova v pitné vodě

Do roku 2001 - 50 mikrogramů na litr vody

Do listopadu 2013 - 25 mikrogramů na litr vody

Aktuálně - 10 mikrogramů na litr vody

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR