Soukromé střední školy doplácí na nedostatek žáků

Jižní Morava – V posledních pěti letech jen na jižní Moravě zkrachovaly tři soukromé střední školy a další dvě církevní. Celých 17 zařízení pak zavřel samotný krajský úřad. Důvodem je demografický vývoj: zatímco školky praskají ve švech, na základních a středních školách zejí lavice prázdnotou. Pokles by se měl podle předpokladu statistiků zastavit až ve školním roce 2017/2018.

Soukromou Střední odbornou školu (SOŠ) a učiliště Kuřim navštěvovaly ještě před pěti lety čtyři stovky žáků. Dnes jich je polovina. Ve většině ze 14 tříd jsou poloprázdné lavice, nepotřebné učebny v budově vedení školy pronajímá a ze zisku dofinancovává náklady na provoz. „Školné výrazně snižujeme, protože nás na trhu škol velmi znevýhodňuje,“ vysvětlila ředitelka kuřimské školy Hana Novotná.

Obor gymnázium vyučuje na jižní Moravě celkem 41 středních škol, v letošním školním roce studuje gymnaziální obory 15 182 žáků. Odborné obory vzdělání ukončené maturitní zkouškou vyučuje 64 středních škol (tzv. Středních odborných škol) a vzdělává se v nich 20 632 žáků.

Škola doplácí na demografický vývoj. Dětí v mateřinkách mezi lety 2007 až 2011 přibylo o 13 procent, v lavicích základních škol naopak sedí o sedm procent méně dětí, na středních školách je tomu podobně. Jihomoravský kraj v posledních letech zavřel 17 středních škol, zkrachovala i některé soukromá zařízení.

Aby nemuselo skončit i kuřimské učiliště, snaží se ke studiu nalákat žáky základních škol. „Snažíme se o sobě dávat vědět. Objíždíme školy ve spádovém okolí, odkud k nám žáci chodí, investujeme do náborových brožurek, účastníme se veletrhů škol,“ dodala ředitelka.

Hovoří ředitelka kuřimské SOŠ Hana Novotná (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom i SOŠ Přímětická ve Znojmě, které za poslední tři roky ubyla stovka studentů. „Pro školu to znamená menší objem finančních prostředků, protože soukromé školy dostávají peníze na žáka,“ potvrdil ředitel SOŠ Přímětická Libor Hanzal. Chybějící peníze se škola snaží získat pořádáním kurzů, provozováním kadeřnického a kosmetického salonu nebo společenských akcí.

Chyba ale nemusí být jen v nedostatku dětí ve věku středoškolských studentů. „Určitě to není jen dopad demografické křivky. Myslíme si, že to může být i ekonomická situace, kdy řada rodin zvažuje, jestli nevyužije volné kapacity na veřejných školách,“ upozornila Marta Fojtíková ze Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.

Střední školy a gymnázia v Jihomoravském kraji

Krajská gymnázia – 27 škol, studuje na nich 12 325 žáků

Gymnázia ostatních zřizovatelů – 14 škol, studuje na nich 2 857 žáků

Krajské střední odborné školy – 39 škol, studuje na nich 17 129 žáků

Střední odborné školy ostatních zřizovatelů – 25 škol, studuje na nich 3 503 žáků

Pozn.: Často jsou na jedné střední škole vyučovány jak obory gymnázia, tak odborné maturitní obory vzdělání. Proto je řada škol započítána jak mezi gymnázii, tak i mezi středními odbornými školami.

Téma soukromých středních škol v UVR (zdroj: ČT24)