Náklady měst na vánoční výzdobu stoupají

Moravskoslezský kraj – Náklady na vánoční výzdobu měst šplhají ke statisícům korun. V Moravskoslezském kraji má nejdražší osvětlení Ostrava, která za ni letos utratila téměř milion korun. To se nelíbí některým zastupitelům města. Výší útraty za vánoční osvětlení se Ostravě blíží Olomouc.

Veronika a Tomáš se vydali na procházku noční Ostravou. Po vánočních trzích na Masarykově náměstí skončili před ostravskou radnicí. Stejně jako ostatní lidi je sem přilákala vánoční výzdoba. „Je to velmi pěkné, oproti předchozímu roku je to hezčí,“ myslí si Tomáš.

Vánoční výzdoba v Ostravě ale nebyla nejlevnější, vyšla bezmála na milion korun. Za čtyřicet dnů provozu spotřebuje elektřinu asi za deset tisíc korun. Právě cena je trnem v oku některým zastupitelům města, podle kterých je cena za osvětlení vysoká. „Jsem překvapen nesourodostí. Když stojím za stromem, tak osvětlení nevidím. Myslím si, že bychom měli být v této době střídmější,“ uvádí zastupitel města Ostravy Josef Babka (KSČM). „Když to rozpočítáme na jednotlivé položky a vezmeme v úvahu, že se firma postará o instalaci, opravuje ji a spravuje, tak je cena přijatelná,“ tvrdí tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea  Vojkovská.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

O něco levněji pořídili vánoční výzdobu v Olomouci, dali za ni 800 tisíc korun a dalších 300 tisíc investovali do kluziště. V Ostatní místech Moravskoslezského kraje jsou města o něco skromnější. Například ve Frýdku-Místku platí město především za opravy a montáž. Inovovat příliš nechtějí. I proto za výzdobu zaplatí v kraji nejméně, zhruba 150 tisíc korun.

Vydáno pod