Kosárna v Karlovicích je na seznamu Národních kulturních památek

Karlovice – Kosárna v Karlovicích na Bruntálsku se jako jediná památka v Moravskoslezském kraji dostala na nový seznam Národních kulturních památek. Stavba z počátku 17. století je unikátní, protože v celých Jeseníkách jde o jediný doklad typické slezské venkovské architektury tohoto období. Kdysi se v ní vyráběly kosy, dnes slouží jako muzeum, které má přiblížit život a bydlení na venkově.

Letopočet 1600 na malovaném střešním kabřinci udává rok, kdy byla budova bývalé Kosárny postavena. Patřila k železářské huti. „Kosárna se říká hlavně z toho důvodu, že se tady vyráběly kosy, zemědělské nářadí, srpy,“ uvádí správkyně Kosárny Jiřina Miketová. Podle Ministerstva kultury jde o zcela výjimečný objekt.

Budovu koupilo v 80. letech Bruntálské muzeum. Tehdy z ní chtělo udělat objekt pro rekreaci a řemeslníci původní vybavení vyhodili. Kvůli mimořádné památkové hodnotě pak objekt opravili do původního stavu. „Všechno se vyhodilo. Umyvadla, rozvody, museli jsme to zpět vrátit, opravit podlahy. Museli jsme udělat omítky, celý exteriér, protože to bylo hodně poškozené. Několikrát jsme mělnili střechu a stále natíráme,“ vyjmenovává historička umění Ľubica Mezerová. „Chtěli jsme dosáhnout toho, aby byl objekt chráněný co nejvíce. V poslední době se do oprav areálu Kosárny investovalo 6,5 milionů korun,“ dodává Jaromír Rada z bruntálského muzea.

Reportáž Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

Od roku 1992 slouží Kosárna coby muzeum. Expozice venkovského bydlení je rekonstrukcí domácnosti lesníka včetně kuchyně a pracovny a je vybavená mobiliářem ze začátku 20. století.

Nová národní kulturní památka Kosárna bude pro veřejnost otevřená také o vánočních svátcích. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční lidovou výzdobu.

Vydáno pod