Rodiče zemřeli na rakovinu, peníze k narozeninám proto poslal onkologii

Brno - Masarykův onkologický ústav peníze na provoz sice má, některé nákladné přístroje ale pořizuje jen díky sponzorským darům. Loni získal od dobrovolných dárců skoro 7,5 milionu korun. Jedním z nich byl i Pavel Tvrzník, jehož rodiče zemřeli na rakovinu. Místo narozeninových dárků proto poslal peníze onkologické nemocnici, přišlo mu to smysluplnější.

„Vzdal jsem se narozeninových darů, které měly být ve prospěch tohoto ústavu. Pocit je to dobrý. Tím, že mě to potkalo, tak člověk rozumí tomu, když tu někdo je, protože to není nic jednoduchého,“ popsal své pocity Pavel Tvrzník.

Než by mu přátelé kupovali nepotřené dárky, rozhodl se, že peníze od nich věnuje Masarykovu onkologickému ústavu. Známé vyzval, aby peníze, které by jinak za nesmyslný nákup utratili, raději poslali nemocnici. Zdravotnické zařízení tak získalo přes 106 tisíc korun, přičemž asi 30 tisíc korun putovalo z dražby rodinného obrazu.

O daru onkologické nemocnici hovoří Pavel Tvrzník (zdroj: ČT24)

„Na všechna zařízení není dostatek peněz, takže jsme rádi, pokud máme sponzory, kteří nám pomáhají. Není to tak, že by šlo o život, ale několikrát se stalo, že jsme nějaký přístroj mohli koupit jen proto, že jsme dostali sponzorský příspěvek,“ připustil ředitel zdravotnického zařízení Jiří Vorlíček. Přestože ústav hospodaří dobře, náklady na pořízení přístrojů jsou vysoké. „Věda jde dopředu tak rychle, že nikdy nebude dostatek peněz na to, aby všichni lidé dostali tu nejmodernější léčbu,“ přiznal Vorlíček.

Zatímco loni Masarykův onkologický ústav získal od dárců skoro 7,5 milionu korun, letos si zatím připsal přes tři miliony. „Finančně jsme na tom zhruba stejně jako v loňském roce. Největší část nákladů jde na spotřebu materiálů, která tvoří 39 procent. V této částce je nejvíce peněz za léky, protože onkologická léčba je nesmírně drahá,“ vypočítala ekonomická náměstkyně Marie Kučerová.

Na přístroje vydělávají i dražbou kalendáře

Dnes ústav představil i každoroční kalenář Pirelli, jehož dražbou onkologické pracoviště získává peníze na potřebné přístroje. Umělecké snímky spatří jen hrstka vyvolených, protože kalendáře je limitovaný počet kusů. Letos peníze z prodeje poputují na nákup infuzních pump, přičemž jedna stojí asi sedmdesát tisíc korun. Pro pacienta v závažném stavu je potřeba až sedm takových přístrojů, které mu pumpují do děla nitrožilní výživu nebo analgetika. Nemocnice na Žlutém kopci jich chce zakoupit celkem dvanáct.

Z dosavadních třinácti aukcí kalendáře Pirelli získal Masarykův onkologický ústav už dva miliony a 830 tisíc korun, za které nakoupil přístroje na několik oddělení. Samotná dražba exkluzivního kalendáře pro rok 2014 proběhne 19. prosince v Praze.

Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci
Zdroj: Václav Šálek/ČTK