Kamery v Břeclavi se podle strážníků osvědčily

Břeclav – Téměř rok funguje v Břeclavi kamerový systém a tamní strážníci si ho pochvalují. Pomohl prý snížit hlavně drobnou kriminalitu a vandalismus. Radnice chce proto umístit kamery i do dalších částí města, jejich počet by se tak měl z desítky zvednout až na 32.

Základ systému s desítkou kamer nechala břeclavská radnice nainstalovat v listopadu loňského roku a do ostrého provozu spustila v lednu 2013. Kamery pokryly převážně problematické ulice Na Zahradách, Krátkou a Riegrovu.

První rok provozu si zatím tamní strážníci pochvalují. Kamery zachytily průměrně jednu událost denně, celkem tedy přes 350 přestupků a trestných činů. Šlo především o drobné krádeže a výtržnosti, kamery ale zachytily i několik dopravních nehod, hledané osoby nebo jedno násilné přepadení.

Desítka kamer a centrální pult na služebně městských strážníků přišly městskou kasu na pět milionů korun. Protože se podle vedení Břeclavi investice osvědčila, chtějí systém dále rozšířit. „Kamerový systém chceme v příštím roce rozhodně rozšířit, ať už je to sídliště Valtická, kde máme získat dvanáct kamerových bodů, dostavující se terminál IDS, kde bude sedm kamerových bodů, a samozřejmě využijeme i kamery, které jsou v majetku Českých drah. Břeclav by měla mít čtyřicet kamerových bodů,“ uvedl velitel břeclavských strážníků Stanislav Hrdlička.

Osvědčila se i další opatření

Spolu s kamerami loni v listopadu přibyly u městských nájemních domů i zámky s elektronickými čipy, které zaznamenávají historii jednotlivých vstupů. Ty mají zabránit zejména vandalismu na chodbách domů nebo vykrádání sklepů, které bylo v této lokalitě poměrně běžné.

Už dva roky také obchází vyloučenou lokalitu v Riegrově ulici romský asistent prevence kriminality, který řeší drobné výtržnosti i nepořádek v okolí domů. Protože se osvědčily i služby asistentů, hodlá město příští rok rozšířit jejich počet ze dvou na čtyři.

Vydáno pod