Městské zásahy v Ostravě. Galerie Cooltour vystavuje 60 návrhů

Ostrava – Centrum Cooltour v Ostravě zahájilo výstavu návrhů toho, jak zatraktivnit problematická a ošklivá místa ve městě. Jedná se o dobrovolnickou akci s názvem Městské zásahy Ostrava 2013. Mohli se zapojit studenti architektury, architekti, výtvarníci i jakkoliv jinak zaměření lidé z Ostravy či odjinud, kteří se chtějí podílet na diskuzi o veřejném prostoru.

Iniciativa vznikla v roce 2007 v Bratislavě, kde s tímto nápadem přišli dva mladí architekti. Od září do poloviny listopadu se v Cooltouru sešlo více než šedesát návrhů, hlavně od studentů architektury a architektů. Řeší Masarykovo náměstí v centru města, Novou Karolinu a další prostory.

Výstava bude v Galerii Cooltour na Černé louce do konce roku. „V průběhu výstavy připravuje doprovodné akce, autorské prezentace projektů a přednášky na téma architektura a veřejný prostor,“ uvedl za organizátory Martin Lindovský. Některé návrhy pak budou vystaveny také ve vestibulu Nové radnice na Prokešově náměstí. Magistrát projekt finančně podpořil.

Není jasné, zda a kolik návrhů se podaří uskutečnit. Organizátoři si nedělají velké iluze. Cílem je alespoň vyvolat diskuzi o tom, jak Ostrava vypadá a jak by vypadat mohla.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)