Olomoučtí medici se učí na speciální figuríně

Olomouc – Studenti Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci mohou při studiu využívat speciální figurínu, která má vlastnosti člověka. Díky ní se učí, jak léčit pacienta při skutečném zásahu – jak zachránit život pacientům s infarktem nebo jak správně masírovat srdce. V České republice zatím používají podobnou unikátní figurínu pouze olomoučtí medici.

Pacient má zástavu srdce a je po infarktu. Díky unikátní figuríně, která má stejné vlastnosti jako člověk, se olomoučtí medici učí, jak správně zareagovat na kritický stav člověka. Takových figurín je v České republice pouze pět. Ale jen v Olomouci se na ní učí budoucí lékaři. Univerzitu vyšla na necelé dva miliony.

„Dá se na ní hlavně simulovat skoro všechny klinické situace, které vymyslíme. Od nějakého akutního infarktu myokardu přes plicní embolii, jakékoliv arytmie, astma,“ uvádí proděkanka Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Eliška Sovová. „Figurína je schopná provádět normální fyziologické funkce. Můžeme provádět defibrilaci, což by na normální figuríně nešlo,“ dodává student Štěpán Hudec.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Figurína dokáže po ošetření dokonce vyhodnotit průběh léčení. „Snímá počítačově, co ten student kdy udělal, to znamená, že potom si s učitelem sednou a v klidu si projdou, co udělali dobře a kde udělali chyby,“ vysvětluje proděkanka Eliška Sovová. Při špatném ošetření může figurína dokonce i umřít.

Figurína se jmenuje Simír podle hrdiny akčního seriálu, který je doslova nesmrtelný. I životní funkce figuríny se totiž dají obnovit.