Majitelka obchodu pomáhá sociálně slabým

Havířov – Lahůdkářství v Havířově-Šumbarku se často mění v bezplatnou poradenskou kancelář. Jeho majitelka, která sama vychovává dvě dospívající děti, pomáhá často sociálně slabým lidem řešit problémy s úředníky.

„Oni se mě ptají, co mají dělat, jak to mají vyřídit. Jsou to lidi, kteří žijí od sociálky do sociálky, nemají doma internet, ani počítač,“ uvádí paní Veronika Turská. Jiří Drahovzal žije nedaleko obchodu paní Turské. Kromě nákupu s ní teď pravidelně řeší i svůj spor s dodavatelem elektřiny. „Tady advokáta těžko seženete, myslím ty, kteří mají málo peněz a nemohou se z toho nějak dostat. Ona pomáhá tak, že napíše mail, fax, zavolá,“ vysvětluje pan Drahovzal.

Tři měsíce už řeší i problém dalšího ze svých  pravidelných zákazníků. Petru Desortovi před několika měsíci odpojili elektřinu, protože nezaplatil včas faktury. „Oni dostanou složenku s nějakou větší částku a třeba během dvou, tří dnů mají finanční problémy. Ale já všechno platím. Kdyby bylo všechno proplaceno v termínu a tak, jak mělo, tak se nedostaneme do té situace a neřešíme to tři měsíce,“ říká paní Veronika.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Veronika Turská se narodila v Havířově a v Šumbarku podniká deset let. S nadsázkou říká, že většina jejích zákazníků by jí ráda tykala. „Když jsem se rozváděla a stěhovala, tak při mně rodiče nestáli tak, jak já bych si představovala. Proto mi to nedá, když vidím, když tu lidi mají nějaké problémy. Snažím se jim pomoci,“ dodává Veronika Turská.

„Chtěli jsme jí koupit nějaký dáreček, no nebojte se, na Vánoce od nás určitě něco dostane. Ona nikdy nechtěla peníze, nic podobného,“ prozrazuje Jiří Drahovzal. „Já si myslím, že lidé by si měli pomáhat. Samozřejmě hlavně nezištně,“ uzavírá paní Turská.