Prodej vánočních stromků je v plném proudu

Ostrava – Prodej vánočních stromků je v plném proudu. Po dvou letech se opět otevřela i plantáž, kterou v Ostravě-Bartovicích provozují Ostravské městské lesy. Zákazníci si tam strom sami vyberou i uřežou. Výběr je ale omezený, plantáž je totiž už z velké části vytěžená.

Vánoční strom z ostravské plantáže zdobil obývací pokoj manželů Večeřových z Havířova nejedny Vánoce. Letos si vybrali stříbrný smrček, který si sami i uřezali. „Nazdobím ho přírodně, mašličkami a slaměnými ozdobami,“ říká Hana Večeřová.

Ostravské městské lesy obhospodařují přibližně čtyřhektarový pozemek. Zájem lidí o vánoční stromy je ale každý rok tak velký, že na plantáži zbývají už poslední kousky. „Vysazujeme nové, zalesňujeme, takže můžeme očekávat, že další boom bude za pět, šest let,“ informuje vedoucí střediska Ostravských městských lesů Ivana Hálová.

Vánoční stromky nabízejí i drobní obchodníci, dají se také pořídit u nákupních center. Ceny se různí. Smrček je možné koupit i za necelých dvě stě korun, cena jedle se může vyšplhat i více než šestinásobně.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jsou ale i tací, kteří do symbolu Vánoc investovat nechtějí. Stromky kradou přímo z lesů nebo plantáží. „Máme smluvenou službu, která nám tady hlídá, ale přesto k drobným krádežím dochází,“ uvádí Ivana Hálová z Ostravských městských lesů.

Některé stromy, například ty v Novém Jičíně, jsou proti zlodějům chráněné. Mají na sobě postřik, který při pokojové teplotě silně zapáchá. „Už pět let provádíme postřiky stromků a za tu dobu jsme neevidovali žádné krádeže,“ tvrdí správkyně zeleně v Novém Jičíně Hana Bělunková.

Nepoctivci se ale mohou objevit i mezi prodejci. Česká obchodní inspekce bude kontrolovat, zda nešidí na cenách.