Vánoční odpoledne Lounské třináctky v Dobroměřicích

Dechovka Lounská třináctka uspořádala v neděli 8. prosince v Dobroměřicích nedaleko Loun své tradiční Vánočné odpoledne. A bylo tak trochu slavností, kapela slaví tento rok třiatřicáté narozeniny a kapelník šedesátiny.

Od samého začátku je kapelníkem Miroslav Rejha a nutno dodat, že kapelou prošly desítky muzikantů různých povolání. Za doby fungování lounského domu kultury, to byla jakási vlajková loď tehdejší nabídky hudebních těles. Roky letí a dům kultury už má po dlouhá léta kulturu jen v názvu. A pokud mě paměť neklame, tak z celé tehdejší plejády kapel všech žánrů zůstala do dnešních dnů jedna jediná.

Dlouho jsem se chystal, že navštívím nějaké vystoupení této dechovky a přiznám se, že jsem byl hodně zvědav jak se jí daří dnes. A tak jsem počátkem prosince využil pozvání technika kapely Karla Korence a vypravil se na Vánoční odpoledne s Lounskou třináctkou.

I po mnoha letech potkávám známé tváře a krátce po příchodu mě vítá kapelník Miroslav Rejha. Sálem zní první melodie a na parket pomalu přicházejí první taneční páry. Myslím, že se toho, až na některé muzikanty, mnoho nezměnilo. A to je dobře, neboť i po těch letech zůstala výborná umělecká kvalita. Jak jsem se dozvěděl od kapelníka, ani Lounskou třináctku neminul technický vývoj, V současné době má nově zakoupené nejen reproduktory, ale i mikrofony. „Jak už to dnes v technice je, vše se zmenšuje, což se týká hlavně zvukové techniky, ale kvalita je stále větší a větší“, poznamenává Miroslav Rejha.

S dobou jde ovšem ale i třeba repertoár. Zájem posluchačů si vyžádal nastudovat nejen klasické lidové dechovky, ale i další žánry, jako jsou třeba populární písničky od Y. Simonové a M. Chladila nebo vánoční koledy. Lounská třináctka nikdy nebyla profesionálním tělesem v tom smyslu, že by se muzikou živila. Ale vždy hrála a jak jsem se i nyní přesvědčil, tak hraje na profesionální úrovni.

Ladislav Bába, Dobroměřice