Místo opic budou ve zlínské zoo rejnoci

Zlín - Zoologická zahrada ve Zlíně bude v příštím roce lákat na novou atrakci. Zátoka mořských rejnoků nahradí v areálu v současnosti nejstarší zázemí pro zvířata - pavilon opic. Interaktivní expozice bude v mnoha směrech ojedinělá a nemá ve střední Evropě obdoby.

Původní zámecká kuchyně, později panská prádelna, posledních 50 let pavilon opic. A teď staveniště. Starý pavilon opic prochází přestavbou. Venkovní klece i skleněné vitríny, které zajišťovaly bezpečí návštěvníků, jsou pryč. Za pár měsíců bude místo nich obří bazén s mořskými rejnoky.

Zdánlivě primitivní zvířata vyhledávají kontakt s lidmi a toho chce lešenská zoo využít. „Chceme samozřejmě upozornit na to, že moře jsou součástí našeho světa a že je třeba se k moři chovat s pokorou,“ vysvětlil svůj záměr ředitel zoo Zlín Roman Horský.

Hovoří ředitel zoo Zlín Roman Horský (zdroj: ČT24)

Velkoryse pojatá stavba přijde na 25 milionů korun. Nový domov v ní najde 40 mořských rejnoků. Zvířata do zlínské zoo přicestují z Floridy v polovině příštího roku. O pár týdnů později si je návštěvníci budou moci nejen prohlédnout, ale také sami pohladit a nakrmit. Ovšem jen pod přísným dohledem. „Je velké nebezpečí používání pleťových krémů nebo krémů na ruce. Budou se muset nejdřív umýt, protože tyto látky se všechny rozpouštějí v mořské vodě,“ upozornil na rizika Horský.

Chovatelé budou také dohlížet na to, aby nebyli rejnoci příliš tlustí. „My jim budeme dávat krevety a část krevet budou moci každý den zkrmit i návštěvníci. Musíme je hlídat a doufat, že je návštěvníci nebudou překrmovat,“ řekl pracovník zoo Tomáš Divílek.

Interaktivní expozice náročná především na technologie je dalším lákadlem zlínské zahrady. Bránami druhé nejnavštěvovanější zoo v Česku projde ročně půl milionu lidí. I díky tomu si Lešná může dovolit tak velkou investici.