Fiducia uvádí výstavu výjimečné fotožurnalistky Dagmar Hochové

Ostrava – Fotografická galerie Fiducia v Ostravě uvádí výstavu jedné z nejvýznamnějších představitelek humanistické fotožurnalistiky Dagmar Hochové, která zemřela v minulém roce. Jde o výběr přenesený z prestižní Leica Gallery Prague.

„Vystavené fotografie jsou zlomkem její rozsáhlé tvorby, ale připomínají, že autorka byla žákyní Jaromíra Funkeho a že se přátelila s generací, která rozvíjela podněty surrealismu ve specificky českém pojetí nadrealismu a anatomie zázračna,“ řekl kurátor výstavy Tomáš Pospěch.

Autorčiny dokumentární i portrétní fotografie jsou kořeněny právě těmito východisky i absurdním nádechem tehdejší socialistické společnosti a Prahy padesátých až osmdesátých let. Návštěvníci ostravské galerie mají příležitost ocenit její poetická zátiší, momentky z městského života dospělých i dětí z té doby. Z tvorby Dagmar Hochové jsou nejznámější fotografie dětí a starých lidí, významných osobností a umělců jako třeba Josefa Váchala. Fotografovala i zásadní politické události - rok 1968, pohřeb Jana Palacha nebo Jaroslava Seiferta, Sametovou revoluci. Řada souborů vznikla na zahraničních cestách v Rusku, Vietnamu, Itálii, Francii či Švédsku.

Dagmar Hochová se narodila v roce 1926 v Praze. Studovala Střední grafickou školu a poté obor kamera na pražské FAMU. Živila se jako fotografka-reportérka na volné noze, přispívala do Vlasty, Kulturní politiky, Literárních novin, spolupracovala s nakladatelstvím Albatros, ilustrovala řadu knih. V roce 1989 měla velkou retrospektivní výstavu v Domě U kamenného zvonu. Její práci mapují především fotografické knihy.

Dagmar Hochová
Zdroj: ČT24
Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)