Brňané platí už jen tržní nájemné. Byty v centru jsou ale prázdné

Jižní Morava - Prvního ledna tomu bude přesně rok od chvíle, když v Česku definitivně skončila regulace nájemného. Stovky tisíc domácností si tak musely za bydlení výrazně připlatit, aby se vyrovnaly novým tržním nájmům. Krajská města začala nájemné deregulovat, aby se ceny bydlení postupně vyrovnaly. Obávaná vlna žalob nakonec nepřišla. I ty, které doputovaly až do Štrasburku, skončily nakonec nezdarem. Byty v centru Brna ale zejí prázdnotou.

Už dříve nákladné bydlení v Brně se deregulací výrazněji nezměnilo. Limit stanovený pro Brno ministerstvem pro místní rozvoj byl do konce loňského roku od 75 do 112 korun za metr čtvereční podle lokality. Čím lukrativnější je adresa, tím se zvýšení nájemného výrazněji projevilo. Tržní nájemné se přitom v loňském roce pohybovalo okolo 122 korun za metr čtvereční.

Většina bytů, které se do konce loňského roku mohly pochlubit regulovanou výší nájemného, patřila městským částem. Podle prvních odhadů se ale nájemné v průměrně vybaveném panelákovém bytě na kraji města příliš nezvýšilo. Hůře jsou na tom lidé z centra Brna, kteří se kvůli vysokým nájmům musí i stěhovat. Brno-střed pak disponuje vysokým počtem prázdných bytů, do kterých se nikomu nechce. Důvodem je i fakt, že staří lidé, kteří velkoplošné byty obývají, nemají důvod zbytečně platit za velký byt.

Ceny nájemného podle cenové mapy

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejňuje na svém webu tzv. cenovou mapu nájemného, kde se každý může podívat, jaké jsou obvyklé výměry a komerční ceny nájmu v bytech v dané lokalitě. 

                         standardní byt (plocha)         cena za m2

Brno-město                 80 m2                         115 - 134 Kč/m2 

Břeclav                        65 m2                          81 – 89 Kč/m2

Blansko                       65 m2                          85 – 94 Kč/m2

Vyškov                        65 m2                          84 - 92 Kč/m2

Znojmo                       65 m2                          74 - 81 Kč/m2

Hodonín                      65 m2                          74 – 82 Kč/m2 

Zdroj: MMR

Do prodeje půjde postupně 120 bytů ve čtyřech etapách
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kdo nechce platit nájemné, může byt odkoupit

Před více než dvěma lety schválilo Znojmo privatizaci městských bytů. Kdo už nechtěl platit nájemné, mohl si od města byt odkoupit do svého vlastnictví. Prodej více než dvou tisíc bytů má do kasy postupně přinést až půl miliardy korun. Privatizaci bytů už postupně dokončuje. „Byl o to velký zájem, ale je to samozřejmě záležitostí lokality bytu,“ připustil koordinátor privatizace ve Znojmě Jan Štrof.

Vánoce už v novém oslaví 1600 znojemských rodin, které o odkup bytů projevily zatím zájem. Do městské kasy tak přibylo 360 milionů korun. Jeden byt odkoupili Znojemští v průměru za 250 tisíc korun. Jedním z nich byl například Jan Kostík. „U mě to byla jasná volba, já jsem na to čekal. Momentálně byt zvelebuji, rekonstruuji, takže jsem vyměnil okna, nyní jsem provedl rekonstrukci bytového jádra, přidal jsem k tomu kuchyňskou linku i podlahu,“ pochlubil se novopečený majitel, který byl pětatřicet let pouze nájemníkem.

Odkup za asi čtyřicet procent odhadní ceny bytu využilo už 95 procent znojemských rodin z městských bytů. Zatímco Znojmo začalo s privatizací až loni, většina měst spustila první vlnu prodeje už v devadesátých letech. Brno plánuje s postupnou privatizací skončit až za tři roky. Většinu bytů si ale plánuje ponechat, k odkupu nájemcům nabídne jen 47 procent všech městských bytů, což je asi 26 tisíc bytů.

Město pod odhadní cenu nepůjde
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Znojmo privatizuje i další městský majetek

Znojmo si na prodej nemovitého majetku najalo firmu, která chtěla prodej zprostředkovat za 80 milionů korun. Město nakonec zjistilo, že privatizaci zvládne i za čtvrtinovou cenu.

Postupným odprodejem by se chtělo město do roku 2018 zbavit více než poloviny městských bytů. Znojmo ale postupně rozprodává i další městský majetek. Například zastupitel Jiří Kacetl podal na město trestní oznámení kvůli prodeji nebytové jednotky ve Vídeňské ulici nebo kvůli prodeji městské hájenky. Šetření policie nakonec vyloučilo, že by byl prodej nezákonný.

„Město prodalo nebytový prostor za tržní cenu, která odráží objektivní poptávku trhu. To, že se přihlásil pouze jeden zájemce, nemůžeme nijak ovlivnit. Proto rada města neshledala na postupu při prodeji nebytové jednotky žádné pochybení,“ uzavřel již dříve šetření rady města starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Privatizace znojemských městských bytů (zdroj: ČT24)

Jak se vypočítá cena bytu

Základem pro výpočet kupní ceny je odhadní cena bytu vynásobená koeficienty zohledňujícími několik faktorů - kvalitu bytu, obsazenost, počet bytů v domě a investici do domů a bytů ze strany vlastníka v posledních pěti letech.