Nová pomůcka rozvíjí dovednosti předškoláků

Jižní Morava - Do školek míří nová verze tzv. Klokanova kufru. Jde o projekt, který má pomoci mateřským školkám připravit handicapované, ale i nadané děti na nástup do základní školy. Jeho autorkami jsou Jiřina Bednářová a Vlasta Šmardová. Kufr ve spolupráci s krajem a psychologickou poradnou vytvořilo brněnské centrum volnočasových aktivit Lužánky.

Loni začalo dvaatřicet školek v Jihomoravském kraji testovat pilotní verzi tzv. Klokanova kufru. Ten měl pomoci handicapovaným dětem rozvíjet oblasti zrakového, sluchového, prostorového a časového vnímání, ale také sociální dovednosti, řeč a motoriku.

„Kufřík si lze otevřít a podle toho, co by paní učitelka v mateřské škole chtěla s dítětem právě procvičit, tak mu tu pomůcku dá do ruky. Může si skládat, máme tam vkládačky, máme navlékání na navlékací trn, vkládání kolíčků,“ popsala odborná garantka Kateřina Krajná.

Pomůcku používá například mateřská školka Pohádka, která nabízí místa pro 107 dětí ve čtyřech třídách pro běžné děti, jedna se specializuje na logopedický tréning. Kufry učitelky využívají zejména pro práci s dětmi s vadou řeči a autisty. „Taková pomůcka nám chyběla. Měli jsme papírové materiály, ale taková komplexní pomůcka, která by postihla celou oblast diagnostiky, tady nebyla,“ chválila si ředitelka školky Pohádka Nina Menčíková.

Hovoří odborná garantka pomůcky Kateřina Krajná (zdroj: ČT24)

Jedním z dětí, které testováním loni prošlo, je i syn Ireny Skočdopolové. Sedmiletý Martin trpí převodní nedoslýchavostí. Jedná se o vrozenou vadu sluchu, kdy se při vývoji nevyvinulo sluchové ústrojí. „Brali si Martínka na individuální plnění úkolů z kufříku. Upozornili na věci, které Martínkovi zas až tak nešly. Má postižení sluchu, takže na tom víc zapracovali. Byla to taková příprava pro první třídu,“ řekla Martinova maminka Irena Skočdopolová. „Skládal jsem domek a tam byly geometrický tvary. Skládaly se mně dobře. Hodně rád jsem to plnil,“ svěřil se malý Martin.

Na základě zkušeností a ohlasů tvůrci připravili novou verzi. Ta je určena nejen handicapovaným dětem. Kufr je k získání v centru Lužánky. Kdo ho chce používat, musí projít školením. Zatímco pilotní verzi získaly školky na základě výběrového řízení zadarmo, tu novou už si budou muset zaplatit. „Pilotní projekt Klokanův kufr byl určen pouze pro Jihomoravský kraj. V současné době už kufr nabízíme celé republice, máme tu školky jak z Prahy, ze Zlína, z Ostravy i Libereckého kraje,“ uvedl zástupce ředitele střediska Lužánky Jan Ondroušek.

Nová verze kufru změnila i vizuální podobu. Původní kufřík nahradila skříňka, ve které jsou pomůcky přehledně poskládané. Skříňky se začaly vyrábět začátkem listopadu, první kusy by měly být dětem k dispozici už nyní.