Specialisté měří riziko lavinového nebezpečí v Jeseníkách

Jeseníky – Lavinoví specialisté v Jeseníkách letos poprvé prověřovali riziko pádu lavin. Nastávající víkend má být totiž na českých a moravských horách podle předpovědi meteorologů mimořádně slunečný a teplý. Horská služba přesto varuje všechny návštěvníky, aby se nevydávali mimo značené cesty.  Hřebeny nejvyšších moravských hor jsou totiž po oblevě namrzlé a lidem hrozí, že by se mohli ze svahů mimo značené cesty zřítit.

Záchranáři si měrné místo vybrali ve výšce1 420 metrůnad mořem. V lavinovém katastru Velkého kotle, po Malém kotli a Jelením žlebu vůbec nejrizikovějšího místa Hrubého Jeseníku. Za posledních šest let tam sníh pohřbil dva lidi a další tři skončili s vážnými zraněními. „Měříme jednou týdně, častěji pak, když je změna počasí nebo napadne sníh a jsou velké oblevy,“ uvádí záchranář Jiří Hejtmánek.

Lavinoví specialisté se museli prokopat dvěma metry sněhu, aby zhodnotili profil jeho uložení. Poté zbývalo ještě určit strukturu sněhu, jeho druh a teplotu. Měření potvrdila, že sníh je stabilní. Horská služba proto snížila stupeň lavinového nebezpečí na nejnižší možný. Přesto nabádá návštěvníky k opatrnosti. „Vůbec nedoporučujeme pohyb ve volném terénu, ať je počasí jakékoliv,“ potvrzuje Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

V okolí největších ski areálů už mají běžkaři k dispozici na sto kilometrů upravených stop. Dnes poprvé se rozjely vleky i na Ovčárně. Slunečné počasí má v nejbližších dnech panovat na všech českých a moravských horách. Také tam hodnotí záchranáři stupeň lavinového nebezpečí jako nízký.

Vydáno pod