Města přicházejí o miliony z evropských fondů

Moravskoslezský kraj – Obce i samostatné organizace v Moravskoslezském kraji přicházejí o desítky milionů korun z Evropské unie a dalších fondů. Projekty, na které měly mířit dotace, totiž krachují. Evropské peníze vracejí ve Frenštátě pod Radhoštěm i v havířovské nemocnici. Hrozí, že o peníze přijde i havířovský magistrát. České dráhy totiž odstoupily od plánovaného projektu vybudování dopravního terminálu.

V září měla jít budova nádraží v Havířově k zemi. Stále ale stojí a stát bude ještě hodně dlouho. Z původního projektu, který počítal s její demolicí, totiž sešlo. „Dozorčí rada Českých drah se po důkladném seznámení s dokumentací rozhodla, že České dráhy nebudou v projektu nadále pokračovat,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Rozhodnutí Českých drah vítají architekti, kteří se už dva roky snaží budovu zachránit. Místo demolice navrhují rekonstrukci. „Máme připraveno několik projektů, variant, jak by nádraží mohlo vypadat. Toto se teď budeme snažit projednat s vedením města a Českými drahami,“ potvrzuje Lucie Chytilová z občanského sdružení Důl architektury.

Reportáž Alexandry Přečkové a Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Na původním projektu se měly podílet České dráhy spolu s městem Havířov, kterému hrozí, že přijde o evropskou dotaci 85 milionů korun. Ta měla přijít právě na výstavbu dopravního terminálu. O dotace přišla například i havířovská nemocnice. Více než dvacet milionů korun na modernizaci geriatrického oddělení, které měla dostat mimo jiné i ze Švýcarských fondů, nemocnice odmítla. „Problém byl v tom, že projekt řešil akutní péči, nikoli následnou. Je třeba upozornit, že čerpání prostředků musí odpovídat tomu, na co jsou určeny. Došlo by k tomu, že bychom je museli vrátit,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Havířov Petr Kovařík.

Ztráta desítek milionů korun hrozí i Frenštátu pod Radhoštěm kvůli rekonstrukci chátrajícího kulturního domu. Peníze sice evropská komise už přislíbila, zastupitelé města však stále nevybrali firmu, která by měla renovaci provést. A pokud se zastupitelé brzy nedohodnou, přijdou o 46 milionů korun.