Čapková: Švédky jsou taky jenom lidi, máme šanci vyhrát

Ostrava – Na klubové scéně hrají v jednom týmu, v semifinále mistrovství světa však budou soupeřkami. Česká florbalistka Martina Čapková v souboji proti Švédsku potká hned trojlístek spoluhráček z KAIS Mora a věří, že právě ona a český tým vyjdou z duelu proti největším favoritkám turnaje jako vítěz.

„Myslím, že je to v našich silách. Ony jsou taky jenom lidi,“ řekla Čapková. Švédky jsou v posledních letech na mezinárodní scéně neporazitelné, ale Češky věří, že to jednou musí skončit. „Mají taky psychické problémy. Když se nám začne dařit, když nás lidi budou tlačit, tak máme šanci vyhrát.“

Organizátoři chtějí o víkendu útočit v ČEZ Aréně na dosud nejvyšší návštěvu 4 521 fanoušků z finále MS mezi Švédskem a Švýcarskem ve Västeras z roku 2009. Podle Čapkové ale Švédky atmosféra nerozhází. „Jsou hodně zkušené. Ale ta atmosféra nebude o tom, že by rozklepala je, ale spíš tlačila nás k nadlidským výkonům,“ míní.

Její klubové spoluhráčky na šampionátu září - Anna Wijková, Sandra Mattssonová a Amanda Larssonová vytvořily nejproduktivnější útok turnaje. „Mají excelentní formičku. Ale mají vyrovnané družstvo a ty ostatní jim sekundují,“ řekla Čapková.

Se spoluhráčkami je během šampionátu v kontaktu. „Taky si užívají ty vysoké návštěvy, pomáhá jim to. Ale zatím nehrály proti nám, takže nepoznaly, jaké to bude, když budou fanoušci stát proti nim. Třeba v lize na nás chodí 300 lidí. Ale v hale je slyšet každé slovo, pro ně to bude něco jiného,“ prohlásila Čapková.

Recept na Švédky hledá v posledním vystoupení na Euro Floorball Tour v Göteborgu, kde český tým hrál před porážku 3:8 dlouho relativně vyrovnaný zápas. „Dařilo se nám bránit středy, kudy ony to všechno hrají. Recept bude hrát malý domeček a bránit. Musíme hrát kompaktně. Bude důležité, jak budeme ustávat ty souboje,“ uvedla Čapková.

Český tým má podle ní u Švédek respekt, přestože s nimi pravidelně prohrává a často i vyšším rozdílem. „Švédky jsou výjimečné, ony se moc nevyjadřují. Jedou si na to své zlato. Ale v posledních letech jsme v jejich očích hodně stouply, hlavně zápasy na Euro Floorball Tour. I tím, jak jsme na tom individuálně. Vidí, že umíme dávat góly. Budou muset dávat bacha i na zadní vrátka,“ prohlásila Čapková.

Ve švédské nejvyšší soutěži působí jako druhá Češka po brankářce Kateřině Honkýšové, která v minulé sezoně byla v Dalenu. Čapková si angažmá v Moře na poloprofesionální bázi užívá. „Zatím jsem nepracovala. Až se vrátím, tak bych měla něco dělat v hale, co bude potřeba. Dá se říct, že jsem profesionálka. Možná jedna z prvních. Vyžívám z peněz, co dostanu od klubu,“ popsala s tím, že i hra na tréninku v klubu jí dá více než zápas v reprezentaci.

České florbalistky se připravují na semifinálový duel proti Švédsku (zdroj: ČT24)