Zuzana Slavíková: Každá pohádková čarodějnice je úplně jiná

V klasických vánočních pohádkách obvykle nemůže chybět královský dvůr, krásná princezna, odvážný jinoch a často ani čarodějnice. Tu v nové pohádce brněnského studia České televize Sněžný drak ztvárnila herečka Zuzana Slavíková.

V pohádce Sněžný drak hrajete vládkyni říše čarodějnic. Co Vás na této roli bavilo nejvíc?

Čarodějnice jsou vždycky příjemné, co si budeme povídat. Zvlášť, když není vyloženě zlá. Čarodějnice v této pohádce je maminka královny. Královna ale poruší slib a ona se ji proto rozhodne potrestat, aby se vzpamatovala. Víc už ale prozrazovat nebudeme.

Pokud vím, nebyla to Vaše první pohádková čarodějnice.

Já jsem v Brně točila před pár lety s Gábinou Vilhelmovou, což byla její poslední role, pohádku Čáry báby Cotkytle, kde ona byla čarodějnice a já jsem byla její čarodějnická dcerka Vendulka.

Čím konkrétně jsou pro Vás role čarodějnic příjemné?

Čarodějnice může být jakákoliv. Může být trhlá, může být zlá, může být popleta. Může mít velmi mnoho různých charakterů. V podstatě pokaždé je čarodějnice úplně jiná. A na tom se herec vyblbne.

Prostředí říše čarodějnic se natáčelo v jeskyni. Byla to skutečná jeskyně, nebo jen kulisy?

Ne ne, byli jsme v opravdové jeskyni, kde byla dost zima. Vháněly se tam kouře, aby to vypadalo ještě démoničtěji. Strávili jsme tam celý den od rána snad až do deseti večer. Natáčelo se to v jeskyni kousek od Brna a vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového je. Bylo to dlouhé natáčení, ale moc se mi tam líbilo.

Jak se Vám pracovalo s dalšími hereckými kolegy?

Bylo to moc příjemné natáčení, protože s většinou jsem se znala už s dřívější doby. Nejvíc jsem se tam potkávala s Jitkou Čvančarovou, kterou považuji za svou kamarádku, takže v tomto směru to bylo naprosto bezvadné.

Viděla jste už výsledek?

Přiznám se, že jsem viděla jen polovinu a hrozně mě to mrzí. Moc se mi to líbilo, takže se na pětadvacátého prosince těším, jak to vlastně dopadne.

Pohádka se vysílá o Vánocích. Čím podle Vás zapadne do vánoční atmosféry?

Tím, že je v tom nejlepším slova smyslu obyčejná a pro všechny věkové kategorie. Není to nic moderního. Já miluji pohádky, ale ty úplně moderní moc ráda nemám. Jsem klasický pohádkový divák a Sněžný drak mi připomíná pohádky, které se točívaly dřív.

Premiéru pohádky Sněžný drak diváci uvidí ve středu 25. prosince 2013, tedy na První svátek Vánoční večer na programu ČT1. Sněžného draka natočil režisér Eugen Sokolovský ml.