Řeku Ostravici ohrožuje kontaminovaný areál koksoven

Ostrava – Toxické látky z koksovny Svoboda ohrožují řeku Ostravici. Úřady se obávají ekologické havárie a inspektoři životního prostředí vyhlásili v oblasti naléhavý stav. Likvidaci staré zátěže zaplatí stát – na zakázku za více než 200 milionů už vyhlásil soutěž.

Ostravské koksovny za vrcholného socialismu vyráběly čtyři miliony tun koksu ročně. Dědictví minulosti však nyní ohrožuje místní životní prostředí. „Průzkumy zjistily masivní kontaminaci dehtovitými látkami, benzenem,“ uvedl Daniel Grůza, náměstek ředitele České inspekce životního prostředí v Ostravě (ČIŽP).

V těsném sousedství areálu koksovny protéká řeka Ostravice. A podle posledního měření se kontaminace šíří právě tímto směrem. „V Ostravici žijí živočichové a ti by samozřejmě mohli býti kontaminováni těmito látkami. A ty látky by se dále mohly šířit do celého potravinového řetězce,“ vysvětluje Michal Kofroň, ředitel firmy, která průzkum prováděla.

Podle odhadů se v půdě nachází téměř 400 tun toxických látek. Právě benzen je nejhorší, dřív se používal jako rozpouštědlo. Potvrzuje to i vedoucí chemických laboratoří Povodí Odry Hana Gříbková. „U lakýrníků a natěračů se často vyskytovala leukémie,“ říká. ČIŽP označila stav na Ostravici jako naléhavý – úředníci se dokonce obávají havárie. Podle Grůzy by nebezpečí hrozilo třeba v případě povodní, které by narušily břeh.

Vláda už vyhlásila zakázku na odčerpání znečištěných vod z podzemí. „Jde o škody vzniklé za minulého režimu a stát se při privatizaci zavázal, že takové škody odstraní,“ odpověděl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek na otázku, proč sanaci zaplatí právě daňoví poplatníci. Dekontaminace vyjde na 210 milionů a vybraná firma bude prostor koksovny monitorovat ještě dvacet let poté.

Michal Polášek o ekologické hrozbě na řece Ostravici (zdroj: ČT24)