Vánoční nákupy na poslední chvíli: letos podle odborářů naposled

Praha - Kdo nestihne nakoupit vánoční dárky v následujících dnech, bude mít poslední šanci přímo na Štědrý den. Ještě letos bude většina velkých obchodních řetězů otevřena i 24. prosince dopoledne, od Nového roku 2015 by se to ale podle odborářů mělo změnit a supermarkety by mohly mít zavřeno i o dalších státních svátcích. Návrh zákazu prodeje předloží senátor František Bublan z ČSSD do Senátu začátkem příštího roku. „Já předpokládám, že během příštího roku by se ten návrh zákona mohl schválit i v poslanecké sněmovně,“ řekl Bublan.

Obchody by měly zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoce, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by mohly mít otevřeno do 12 hodin. Regulace by se nevztahovala na obchody do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny nebo třeba prodejny na letištích.

Podle odborářů takové omezení tržby řetězců neovlivní. Obchodníci ale takovou regulaci odmítají a také Svaz obchodu a cestovního ruchu je přesvědčen, že by o prodejní době měla rozhodovat jen poptávka. 

Letos nakoupíte ve většině řetězců o Štědrém dni do dvou hodin odpoledne

Většina z těch, kteří shání na poslední chvíli vánoční dárky nebo potraviny, míří do obchodních řetězců, kde koupí všechno najednou. Ty velké budou mít 24. prosince otevřeno, většina z nich do dvou hodin. O den později ale lidé nepochodí ani tam, 26. bude většina velkých obchodů zavírat dřív, nejpozději v osm večer. Podobné to bude i na Silvestra. Na Nový rok pak zůstane většina prodejen zavřená.

Na úřadech je provoz omezený, mezi svátky ale uspějete i tam

Zaplatit složenky budou moct na poslední chvíli zákazníci pošty. I tady ale bude provoz omezený. Pošta čeká největší nápor jako už tradičně příští týden. Během svátků budou 25. všechny pobočky zavřené. Na Nový rok bude otevřená jen hlavní pošta v Praze a ta na letišti.

Otevírací dobu úřadů by si měli ověřit ti, kdo si třeba ještě nestihli vyměnit řidičský průkaz. Přepážky na registru řidičů zůstanou o vánočních svátcích prázdné, na poslední chvíli ještě můžete na úřad vyrazit od 27. prosince a celý následující víkend. Lhůta končí Silvestrem.

Někteří úředníci proto musí mezi svátky řešit program svých ratolestí. A takových dospělých je víc. Školy totiž dětem připravily dvoutýdenní prázdniny. Na rozdíl od těch letních nabízí zimní příměstské tábory jen některá velká města.

Prodejní dobu omezují nejen Němci, ale třeba i Slováci

Evropští obchodníci jsou v prodejních dobách daleko víc omezeni zákonem – jako například v Německu. Z poměrně přísných zákonů o prodejní době mají výjimku snad jen obchody na nádražích a letištích. Přesné podmínky určují jednotlivé spolkové země, většinou ale zakazují prodej o nedělích a svátcích. Třeba v Berlíně smějí obchody otevřít maximálně o dvou adventních nedělích. 

Berlín – v době adventu se tu koná přes 60 vánočních trhů
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Zaměstnance obchodů chrání i na Slovensku, už sedmým rokem tam platí, že 25. prosince a 1. ledna zůstanou obchody zavřené. Na Štědrý den musí skončit s prodejem nejpozději v poledne – jinak jim hrozí pokuta přes dva a půl milionu korun.  Výjimky mají jen čerpací stanice, lékárny nebo malé obchody, kde je pouze majitel, který prací ve svátek nepověřuje žádného zaměstnance.

Už dlouhé měsíce se spory o otevírací dobu vedou ve Francii. Soudy na mnoha místech na žádost odborů nařídily zákaz nedělního a večerního prodeje. Teď před Vánocemi jdou ale všechny spory stranou. Téměř všechny velké obchody mají každou prosincovou neděli otevřeno do pozdních večerních hodin a zatím si nikdo nestěžuje.