Smutné florbalistky: Rozhodl slabší úvod a naše neproměněné šance

Ostrava - Slzy štěstí ze St. Gallenu po dvou letech na domácím mistrovství světa v Ostravě vystřídaly slzy smutku. Stejně jako ve Švýcarsku české florbalistky obraly v boji o třetí místo pořádající zemi o medaili a slavily historický úspěch, tak jim teď Švýcarky prohru oplatily a před rekordní návštěvou v historii ženských šampionátů jim nebylo dopřáno slavit.

Český tým smazal ztrátu 0:2 i 2:3, ale nakonec rozhodla v osmé minutě prodloužení Silvana Nötzliová. „Kdybychom do zápasu takto nastoupily od začátku, tak jsme do prodloužení nemusely vůbec dospět. V nastavení jsme držely míček, byly jsme lepší. Bohužel na konci zápasu z našeho tlaku nespadla žádná střela,“ řekla obránkyně Kristýna Jílková.

Zkušená účastnice pátého světového šampionátu před rozhodující brankou odkopla balónek a po dotyku Anet Jarolímové měly Švýcarky výhodu standardní situace. „Nevím, jak je přesně ten výklad pravidel. Někdo říkal, že se to v obranné situaci nepíská. Ale nevím, nechci to nijak hodnotit. Na druhé straně tam taky měly nějaké malé domů, dala se odpískat i na druhé straně,“ doplnila Jílková.

Ohlasy hráček a trenérky Markéty Šteglové po utkání o bronz (zdroj: ČT24)

Český tým v dramatické bitvě skóroval jen ve třetí třetině. V 50. minutě vyrovnala na 3:3 Eliška Krupnová, ale přes další šance domácí tým obrat nedokonal. Ani v závěru třetího dějství v přesilové hře. „Měly jsme tam obrovskou šanci. Bylo jich víc takových. Síly tam byly, lidi nás hnali,“ litovala Krupnová.

Na domácím turnaji se české reprezentantky prezentovaly lepší hrou než při zisku bronzu před dvěma roky, ale silné týmy porazit nedokázaly. Švýcarkám podlehly dvakrát a v semifinále nestačily na suverénní Švédky. „O to je to horší. Pracovaly jsme dost intenzivně, nejvíc co kdy. Porazily jsme týmy, které jsme porazit měly, ale neporazily jsme ani jednoho silného soupeře. Takže celkově nic moc,“ doplnila Krupnová.

Prokletí pořádajících zemí v soubojích Česka se Švýcarskem trvá. V roce 2004 v Klotenu čeští florbalisté porazili Švýcary v semifinále a získali stříbro. V roce 2008 v Praze ale slavili v boji o bronz Švýcaři. Pak přišel na řadu příběh florbalistek v roce 2011 a nyní. „Nevím, jestli je to zakleté. Stalo se to chlapům, stalo se to minule Švýcarkám,“ dodala Krupnová.

Vydáno pod