Srdce pro Václava Havla je k vidění v Uherském Ostrohu

Uherský Ostroh - Voskové Srdce pro Václava Havla pomalu končí svou cestu napříč republikou. Plastika, která před dvěma lety vznikla ze svíček přinášených na pietní místa v mnoha městech, je momentálně k vidění v Uherském Ostrohu na Slovácku. Až do dubna zůstane voskové srdce ukryté v podzemní tamního zámku.

Dlouhá pouť voskového srdce se na jeho stavu podepsala, někteří do měkkého materiálu totiž vrývají svoje iniciály. „Tohle je veliké srdce, které jsme zapracovali tím způsobem, že jsme ho zalili jednobarevným voskem. Zůstane po něm kultivovaný povrch, ale jizva po vrypu už tam zůstane navěky,“ poznamenal spoluautor díla Roman Švejda.

V Uherském Ostrohu bude srdce k vidění do dubna. Pak jej autoři chtějí natrvalo přestěhovat na zámek do východočeské Litomyšle, kde si příští rok připomenou dvacetileté výročí od setkání Václava Havla s evropskými prezidenty.

O projektu Srdce pro Václava Havla hovoří spoluautor Roman Švejda (zdroj: ČT24)

Velké Havlovo srdce doplnilo také o poznání menší voskové dvojče, které taktéž pochází z dílny Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy. Výtvarníci jej věnovali brněnskému Divadlu Husa na provázku, které si připomíná blížící se druhé výročí úmrtí Václava Havla. Bývalý prezident zemřel 18. prosince 2011.

Brněnské Divadlo Husa na provázku, které dodnes hraje jeho autorské hry, uspořádá zítra happening. Po 23. hodině večer zve příznivce světoznámého dramatika, aby oblékli krátké kalhoty a společně vyrazili na laserovou show do Kapucínských zahrad pod Petrovem.

Srdce pro Václava Havla

Plastika ve tvaru otevřeného srdce vznikla k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla. Autoři Lukáš Gavlovský a Roman Švejda na ni použili vosk z tisíců nedohořených svíček, které musely být v průběhu prosince 2011 a ledna 2012 odklízeny z pietních míst vzniklých po smrti Václava Havla. Dva metry vysoká a více než dvě tuny vážící plastika byla odhalena 9. února 2012 u Národního divadla, kde byla umístěna až do 10. dubna. Postupně putovala po mnoha pietních místech v rámci celé České republiky.