Herman: Zemědělství logicky patří nám

Praha – Poslanec Daniel Herman, který kandidoval do sněmovny za KDU-ČSL, odmítl tvrzení šéfa Agrární komory Jana Veleby, že křesťanští demokraté nedisponují zemědělskými odborníky. Tři kandidáti, které lidovci představili, jsou podle něj v problematice dostatečně zkušení. Herman v Interview Daniely Drtinové rovněž uvedl, že ministerstvo kultury nepovažuje za podřadné. V případě, že by byl osloven, aby ho řídil, by nabídku zřejmě přijal.

„Zemědělství je chápáno jako naprosto zásadní resort pro KDU-ČSL,“ myslí si Daniel Herman. „Má to logické a historické konotace. Naši partneři toto chápou, mají-li k tomu komentáře, jsou to populistické tanečky, které nejsou myšleny vážně. Celá řada našich voličů žije na venkově a v našem programu je otázka venkova prioritou, nechceme, aby se vylidňoval,“ uvedl Herman v Interview Daniely Drtinové. 

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL:

„Pro Hnutí ANO je absolutní prioritou ministerstvo financí, pro nás ministerstvo zemědělství. To ostatní je k jednání.“

Podle Hermana mají lidovci mezi sebou celou řadu lidí, kteří jsou v resortu zemědělství odborníky. "V tuto chvíli jsou aktuální tři jména – předseda Pavel Bělobrádek, který pracoval řadu let v oblasti veterinární; místopředseda strany Marian Jurečka, který je soukromě podnikajícím zemědělcem; senátor Petr Šilar, který se dlouhá léta otázkou zemědělství zabýval jako radní v Pardubickém kraji," vyjmenoval Herman. 

Šéf poslanců ANO Faltýnek řekl, že lidovci nebyli v Bruselu u jednání o nové zemědělské politice, a že by si resort zemědělství měli nechat sociální demokraté, kteří u toho byli. Předseda hnutí ANO Adrej Babiš dodal, že se mu nelíbí, že ti nejmenší určují pravidla hry. Podle něj může jeho hnutí jednat s ČSSD o menšinové vládě, protože dva se dohodnou lépe. Proti těmto výrokům se Herman ohradil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Výsledek voleb bereme jako závazek a chceme být chápáni jako plnohodnotný partner. Jestli budou ANO a ČSSD preferovat model dvojkoalice, je to jejich volba. Můžeme podpořit menšinovou vládu nebo být v opozici. Pokud by měly takovéto silové výroky zaznívat, není to dobrým výchozím krokem k jednání,“ uvedl Herman.

Jednání budou tento týden pokračovat. Pokud lidovcům zůstane resort kultury, uvažuje Herman o tom, že by post ministra přijal. „Když bych byl osloven, když by se situace vyvíjela tímto směrem, tak bych asi musel hledat závažné důvody k tomu, abych řekl ne. Momentálně tak silné důvody nevidím,“ uzavřel.

Bělobrádek: Priority nesmí ustoupit kompromisu

Spor o zemědělství vyhřezl na veřejnost minulý týden v souvislosti s počtem ministerstev pro jednotlivé strany zastoupené v koalici (čtěte víc). Lidovcům byla nabídnuta ministerstva kultury a zdravotnictví, strana ale žádala resorty tři – zájem křesťanští demokraté projevili o sociální věci, školství a právě agrární resort. 

K tomu, aby lidovci o zisk ministerstva zemědělství usilovali, potom zavázala předsedu Pavla Bělobrádka tuto neděli celostátní konference strany. „Celostátní výbor se usnesl, že pověřuje vyjednávače, aby při jednání o vládě jedním z vyjednaných ministerstev bylo ministerstvo zemědělství,“ prohlásil tehdy Bělobrádek. „Je to naše programová priorita, je to věc, která má v lidové straně tradici a je to otázka nejenom zemědělství, ale i venkova.“

Obdobně hovořil také po včerejším jednání předsedů tří stran vznikající koalice, které nedošlo k jasnému výsledku právě kvůli sporu o ministerstva. „Jsme ochotni udělat kompromis, ale ten se může udělat tam, kde to není principiální. Budeme jednat dál, zatím k dohodě nedošlo,“ prohlásil.

Pro křesťanské demokraty přitom úřad nemusí být důležitý jenom proto, že se jejich elektorát rekrutuje převážně z venkovských (a spíše moravských) oblastí. Podle komentátora Českého rozhlasu Plus Ondřeje Konráda zde potom může hrát roli i symbolická rovina – zemědělství vystudoval i ikonický šéf křesťanských demokratů Josef Lux.