Pirelli, kroje i obecní život: Lidé chtějí originální kalendáře

Brno/Jižní Morava – S končícím rokem lidé otočí poslední listy kalendářů a vymění je za nové. Stále častěji přitom sáhnou po blízkých tématech – vstříc jim vychází obce nebo místní spolky. Právě obecních kalendářů v poslední době přibývá. Na Slovácku mladí lidé zapózovali v krojích, v Ořechově-Ronově dokonce dobrovolné hasičky odložily oblečení úplně. Masarykův onkologický ústav zase získává peníze dražbou jediného kalendáře Pirelli u nás.

Brněnské zařízení pro léčbu rakoviny dříve vydávalo kalendáře vlastní. „Měli jsme celkem dva: v roce 2009 se fotily s dětmi slavné maminky, v roce 2010 zase tatínci. Od té doby jsme vlastní kalendář nedělali, protože je to náročné na čas i peníze,“ řekla mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová. Od roku 2002 ale draží slavný kalendář Pirelli.

Zuzana Joukalová o dražbě kalendáře Pirelli (zdroj: ČT24)

Je to dokonce jediný kalendář, který lze takto u nás získat. Dvanáct dražeb už ústavu vyneslo necelé tři miliony korun. Každý rok zařízení peníze investuje do potřebného vybavení. „Máme před sebou třináctou dražbu. Z jejího výtěžku letos koupíme infuzní pumpy. Potřebujeme jich celkem dvanáct, jedna stojí 60 tisíc. Nepředpokládáme, že se vybere tolik. Zbytek ale ústav doplatí, protože pumpy jsou pro nás životně důležité,“ uvedla Joukalová. 

Stárce se zvedla sukně jako Marilyn Monroe

Netradiční kalendář vydala vůbec poprvé lužická chasa. Folkloristé v krojích pózovali stejně jako na známých snímcích. „Loni jsme se sešli při volbě stárky, bylo nás 13 a napadlo nás vyfotit se jako Ježíš s apoštoly při poslední večeři. Fotka měla na Facebooku velký ohlas, na jaře jsme proto začali fotit další fotky podle jiných obrazů nebo filmů,“ prozradil Ondřej Damborský ze Slováckého krúžku Lužice. Krojovaní v měsíčním kalendáři napodobují třeba The Beatles, Marilyn Monroe, newyorské dělníky na mrakodrapu nebo známou scénu na přídi Titanicu.

Slovácký krúžek o sobě chce dát především vědět. „Kalendář je hlavně pro radost, chtěli jsme potěšit naše rodiny a známé. Budeme rádi, když si vyděláme na náklady, pokud to bude víc, peníze využijeme na akce, které chasa pořádá. Třeba také uděláme další kalendář, pokud budeme mít úspěch,“ připustil Damborský. 

Kalendář lužické chasy si můžete objednat na stránkách Slováckého krúžku

Ondřej Damborský o kalendáři Slováckého krúžku (zdroj: ČT24)

Lidé mají zájem o místní kalendáře

V mikroregionu Ždánicko vytvořili lidé už popáté vlastní kalendář z různých akcí napříč uplynulým rokem. Stolní týdenní kalendář tak zachycuje život v devíti obcích. Každá z nich dodala do společného kalendáře zhruba pět fotek z různých míst či událostí.

Vlastní týdenní kalendář připravili pro příští rok ve Vranovicích u Pohořelic. Kromě kulturního života v obci jsou v něm i fotografie přírody a památek. I v tomto kalendáři lidé najdou přehled naplánovaných akcí.

Kalendář občanského sdružení Betanie připomíná zase desáté výročí založení Domu důstojného stáří. K vidění v něm bude třeba seniorka, která uspořádala tři tisíce knih, nebo seniorka, jež i v šestaosmdesáti letech pravidelně chodí trénovat stolní tenis. Seniory velmi citlivě zachytila mladá fotografka Vendula Mičová. „Fotila jsem lidi v nějakém prostředí s tím, co rádi dělají, nebo rádi dělali v mládí,“ vysvětlila Vendula Mičová. Teprve dvanáctiletá dívka už dokonce uspěla ve fotografické soutěži OKA MŽIK.

Hasičky se svlékly pro dobrou věc

Lechtivý kalendář už podruhé nafotily dobrovolné hasičky z Ořechova-Ronova. Loni měly s kalendářem úspěch, vydělaly díky němu na nové hadice. Letos chtějí získat peníze na nové dětské hřiště pro místní mateřskou školku. Ta dříve hřiště pro děti měla, muselo ale ze zahrady zmizet, protože nesplňovalo bezpečnostní předpisy. Hasičky se proto svlékly znovu, aby si děti měly kde hrát. Doufají přitom v podobný úspěch.

Loňský zájem předčil jejich očekávání – hned během prvních několika týdnů se prodalo všech 550 kusů. Jeden kalendář se přitom prodával za 250 korun. Dobrovolní hasiči si tak konečně mohli nové hadice pořídit. Aby hasičky vydělaly i na hřiště, musí letos prodat celkem 600 kalendářů.