Pečení cukroví je v plném proudu, vedou perníčky a úly

Jižní Morava – Vánoční cukroví se u většiny rodin tradičně peče doma, přesto v posledních letech přibývá lidí, kteří si cukroví raději koupí. Tento trend je ještě silnější ve velkých městech, kde si cukroví koupí zhruba pětina lidí. Češi v průměru pečou kolem osmi druhů cukroví, na jižní Moravě dokonce jedenáct. Někde se peče podle osvědčených receptů po babičkách, jinde zkouší nové zdravé receptury.

„Z kila mouky udělám tak 200 perníčků. Správně by do těsta mělo přijít půl kila cukru, ale trochu odebírám, protože naši mladí hledí na lepší životosprávu,“ přiznala dvaaosmdesátiletá Anežka Bártová z Kobylí, která zdobené perníčky věší i na vánoční stromeček. „Děláme tak deset druhů cukroví. Něco dělám sama, ale s něčím jdu k dceři, kde pečeme spolu,“ připustila Bártová.

Během vánočních svátků sní každý Čech v průměru jeden kilogram sladkostí. České hospodyňky nejčastěji pečou osvědčené druhy, experimentuje jen pět procent z nich. Nejoblíbenější jsou u nás perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, úly nebo plněné ořechy. Jihomoravský kraj vede v počtu druhů – zdejší hospodyňky jich každý rok před svátky napečou 11, ve Zlínském kraji 9. Oproti tomu v Plzeňském kraji se peče nejmíň – jen 6 druhů cukroví.

O pečení perníčků vypráví Anežka Bártová z Kobylí (zdroj: ČT24)

Základem většiny druhů jsou mleté ořechy – v těchto dnech je o ně v supermarketech velký zájem. V domácnostech se cukroví napeče několik kilo, v cukrárnách však před Vánoci musí stihnout napéct i několik tun. Cena kupovaného cukroví se pohybuje mezi třemi sty až pěti sty korunami za kilogram. Objednávky cukráři přijímají obvykle do konce listopadu, celý prosinec se totiž nezastaví. Ve větších firmách si lze cukroví objednat až do půlky prosince. Cukráři se shodují v tom, že nejvíc práce mají s tradičními druhy, o ty mají lidé největší zájem. Aby stihli všechny objednávky upéct, nabírají i brigádníky.

Cukroví se dá upéct i zdravě

„Pečivo připravujeme bez lepku, mléka i vajec. Tyto suroviny je potřeba něčím nahradit. Stává se, že lidé ani nepoznají, z jaké je mouky,“ prozradila kuchařka Zuzana Kobíková. Hospodyňky se obvykle trží klasických postupů i surovin, recepty se v rodinách dědí po generacích.

Recepty na tradiční vánoční cukroví často obsahují hodně tuku a cukru, například pro diabetiky je tak cukroví zapovězené. Stále častěji se ale objevují recepty, které nepočítají s cukrem, máslem ani mlékem. „Nakupují u mě například ti, kteří mají cukrovku, nebo se jen chtějí stravovat zdravěji,“ popsala své zákazníky Kobíková. 

Takové cukroví se sladí přírodně pomocí sirupů nebo sušeného ovoce. Mouka v nich je pouze celozrnná. Zájem o ně je každý rok vyšší – lidé se totiž chtějí stravovat zdravě i o Vánocích. Cukroví se dnes už běžně peče i bezlepkové. Je ale o poznání dražší: „Kilo normální mouky stojí deset korun, kilo bezlepkové stojí sto korun,“ vypočítala rozdíl v nákladech Kobíková.

Vánoční cukroví
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK