Prodej léčebného konopí ze Slušovic brzdí elektronické recepty

Slušovice - Jako první v republice dostala oficiální licenci na dovoz léčebného konopí slušovická firma Elkoplast. Ministerstvo zdravotnictví jí povolilo dovážet sušenou rostlinu z Nizozemí. Podle vedení společnosti ale o konopí není příliš zájem, východomoravská firma proto zatím žádné neobjednala. Konopí se totiž smí vydávat pouze na tzv. elektronický recept, kterým disponuje jen zlomek lékařů.

„Bez elektronického receptu to lékař nesmí vydat. Takže po mě to vlastně nikdo nemůže chtít,“ popsal administrativní problémy ředitel slušovického Elkoplastu Ladislav Krajča. I pokud by lékaři začali konopí předepisovat, jeho nákup by se nemocným prodražil. Pojišťovny totiž podobný způsob léčby nehradí, gram alternativního léku by tak mohl stát asi 250 korun.

„Ta cena je vyšší než na černém trhu a dceru by to stálo až 70 tisíc měsíčně, přitom její důchod je osm tisíc korun,“ vysvětlil Zdeněk Majzlík, který na zahradě pěstuje konopí pro nemocnou dceru, která trpí roztroušenou sklerózou.

Elektronický recept vypadá podobně jako ten klasický, jen obsahuje speciální čárový kód, který lékárník přiloží ke čtečce. Ne všechny lékárny ale podobné e-recepty přijímají. Lékaři budou elektronické recepty vydávat povinně od roku 2015.

Jeho 46letá dcera Martina už dvacet let bojuje s těžkou nemocí, kvůli které jí přestaly zcela fungovat střeva. Na křeče jí klasické léky nepomáhaly, rozhodla se proto vyzkoušet konopí. „Přišel známý, přinesl suchou kytku konopí a říká: nadrob si to do jídla. Tak jsem si to nadrobila a po pěti letech jsem druhý den šla sama na toaletu,“ okomentovala účinky konopí na problémy se zácpou Martina, jež roky musela jíst projímadla.

Sama denně vykouří pět až šest jointů, aby jí bolesti ustoupily. „Máme vlastně šest kytek, které vypěstuji a usuším. Dohromady mi to dá necelé čtyři kila, podle toho, jaká je úroda. A to nám vydrží na celý rok,“ prozradil otec pacientky Zdeněk Majzlík.

Léčebné konopí
Zdroj: ČT24

Podmínky pro zdravotnickou distribuci konopí

  • Konopí smějí předepisovat hlavně na chronickou neutišitelnou bolest onkologové, neurologové, revmatologové, psychiatři či infekcionisté. Mohou jej předepsat také na uvolnění ztuhlého těla pacientům s roztroušenou sklerózou a na potlačení nechutenství u pacientů s rakovinou nebo AIDS.
  • Lékaři budou moci předepsat nejvýše 30 gramů léčebného konopí měsíčně.
  • Pro děti tyto přípravky dostupné nebudou.
  • Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu. Kritici ale tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany nebude řadě pacientů stačit, argumentují přitom zahraničními příklady.

Konopí má podle lékařů celou řadu pozitivních účinků. Pacientům s roztroušenou sklerózou marihuana pomáhá při pohybových potížích. Těm, co prochází chemoterapií zase zmírňuje nevolnost a povzbuzuje chuť k jídlu. Jen roztroušená skleróza v Česku trápí kolem 20 tisíc lidí.

V Brně se letos otevřela první konopná lékárna. Léčebné oleje a masti pomáhají například při kožních problémech nebo při onemocnění kloubů. Prodavači za pultem nabízejí například i konopné těstoviny, čaj nebo sirupy. Prodej podobných výrobků je ale legální, obsahují totiž pouze stopové množství THC.

„Není to žádná droga, používá se už tisíce let. Pomáhá lidem a teď je potřeba ji zase znovu poznat,“ uvedl majitel řetězce lékáren Jiří Stabla. Pacienti v podobných prodejnách vyhledávají konopí na exémy, bércové vředy či lupénku. Obsahuje totiž velmi účinné kanabinoidy, které se v jiné rostlině nevyskytují. Léčivé látky se získávají ze setého konopí, které obsahuje jen minimum THC. Z podobných rostlin se v minulosti vyrábělo například oblečení.

Konopí

Konopí (Cannabis) je rod jednoletých bylin z čeledi konopovitých. Konopí bylo používáno v mnoha civilizacích, od Číny po Evropu (a později Severní Ameriku) během posledních 12 tisíc let.  Archeologické nálezy dokazují přítomnost konopí v neolitickém Japonsku až 10 tisíc let před naším letopočtem. Konopí je teplomilná rostlina, ve střední a jižní Evropě se pěstuje v teplejších oblastech na neutrálních až mírně kyselých hlinitých půdách s dostatkem vláhy a dusíku v půdě.

Zdroj: Wikipedia

Letos v dubnu začalo ministerstvo zdravotnictví vydávat povolení pro dovoz léčebného konopí. Konopné léky ale nehradí pojišťovny, pro běžné pacienty jsou tedy velmi těžko dostupné kvůli vysokým cenám. Měsíční dávka konopného léku stojí 12 tisíc korun, je o něj proto jen minimální zájem.

Proces legalizace léčby konopím blokuje právě ministerstvo zdravotnictví, o účinnosti konopných medikamentů pochybuje a jejich úhradu ze zdravotního pojištění zatím ani nezvažuje.

Téma konopí v UvR (zdroj: ČT24)

Marihuana

Marihuana je droga, která se získává usušením květenství samičích rostlin konopí s obsahem nad 0,3 procenta THC. V České republice je legální pouze na lékařský předpis. Slangově bývá označována mnoha různými názvy jako tráva, ganja, hulení, skéro, kůra, zelí, zeleninka či „skunk“, což je ale ve skutečnosti název jedné konkrétní odrůdy s vyšším obsahem THC. Název marihuana je počeštěná verze španělského označení marijuana.

Zdroj: Wikipedia