Digitálních nomádů přibývá i v České republice

Česká republika – Měsíční dovolenou v zahraničí si může dovolit jen málokdo. Někteří podnikatelé si ale našli způsob, jak na takovou rekreaci odjet. Jednoduše na ní pracují. Někteří odborníci ale varují, že práce na dovolené může přispět k syndromu vyhoření.

Pan Jiří Urbášek je vývojář. Pracuje zhruba 8 hodin denně, někdy i o víkendu. Několikrát do roka si vyrazí na měsíční dovolenou, ale notebook a telefon si bere s sebou. „Když jsem byl teď byl ve Francii, tak mi vyhovovalo, že jsem vstal, pár hodin pracoval, pak jsem šel k moři a večer jsem se chvíli zase podíval na práci. Pak jsme se zašli na skleničku,“ uvádí programátor Jiří Urbášek.

Podle podnikatelů přináší taková dovolená výhody. Odpadá například stres z množství práce, která by se jim jinak nahromadila. Vyhovuje jim délka pobytu i změna pracovního prostředí. Lidé na volné noze jezdí na pracovní dovolenou asi dvakrát ročně, většinou si vybírají evropská města u moře.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Podobných nezávislých profesionálu jako je Jiří Urbášek je v České republice víc. Říkají si digitální nomádi.„Digitálních nomádů jsou v Čechách a na Moravě desítky, ale pokud se bude ten trend vyvíjet jako v zahraničí, tak do dvou, do tří let to budou až stovky lidí, kteří si půjdou do zahraničí odpočinout a dovolenou spojí s prací,“ myslí si poradce a podnikatel Robert Vlach.

Někteří odborníci ale varují, že dovolená spojená s pracovní činností může vést až  k syndromu vyhoření. Doporučují proto odpočinek bez práce alespoň na dva týdny. „Jestli se chceme opravdu zregenerovat, potřebujeme se oprostit od všeho, co nás byť myšlenkou přivádí k práci,“ tvrdí koučka osobnostního rozvoje Světlana Ličková.

Digitální nomádi jsou z více než devadesáti procent muži. Živí se jako grafici, vývojáři nebo online marketingoví pracovníci. V České republice pracují doma nebo v takzvaných sdílených kancelářích.