Na Václava Havla se vzpomínalo také v Brně

Jižní Morava, Zlínsko - Dnes jsou to přesně dva roky, kdy zemřel první polistopadový prezident Václav Havel. Jeho památku si připomněli lidé po celé republice, jižní Moravu nevyjímaje. Už od úterka má Brno oficiálně Uličku Václava Havla.

Před týdnem brněnští zastupitelé posvětili nové jméno pro malou ulici nedaleko divadla Husa na provázku. Už od úterka na ulici visí cedule s nápisem „Ulička Václava Havla“. Jméno navrhli divadelníci z Husy na provázku, konkrétně umělecký šéf divadla Vladimír Morávek. „Je to v podstatě přesně rok, protože návrh vznikl 18. prosince 2012, když jsme tady odkrývali Srdce pro Václava Havla. Jednak pojmenovává vztah Václava Havla k divadlu Husa na provázku a vztah divadla k Václavu Havlovi. A on taky v jednom rozhovoru řekl, že skrze divadlo Husa na provázku vnímá Brno,“ uvedl principál divadla Petr Oslzlý.

„Lidé čísi jméno napíšou na zeď, aby tam, ještě až budeme mrtví, naši potomci chodili, snažili se to jméno přečíst a přemýšleli, kdo to byl. To jméno pak má delší platnost, než jen těch pár desítek let, co je nám souzených. Lidé vymysleli pojmenování různých nároží, aby existovala paměť.“

Vladimír Morávek, umělecký šéf divadla Husa na provázku

I když se objevily námitky, že by po tak významné osobnosti mělo být pojmenované významnější místo, podle Oslzlého je ulička přesně v Havlově stylu. „Já si myslím, že to odpovídá jeho naturelu, jemu by se to velice líbilo. Jednak je ta ulička historická, malebná. Jemu by se líbila skromnost toho místa a zároveň genius loci, který v uličce je. Já si myslím, že ulička má všechny parametry, které by se Václavu Havlovi líbily,“ řekl Oslzlý a dodal: „Já sám jsem s ním zde alespoň třikrát procházel až na Kapucínské zahrady, kde je socha věnovaná Janu Zahradníčkovi a dalším vězněným literátům,“ uzavřel ředitel divadla.

Husa na provázku si Václava Havla připomenula i happeningem s názvem Srdce do nebe aneb máte doma laserové ukazovátko? Lidé večer přišli za zesnulým prezidentem do kapucínských zahrad v Brně a za pomoci laserových ukazovátek vyslali obraz ve tvaru srdce.

Na sociálních sítích „ožila“ tak jako loni výzva aktivistů, kteří vyzývají k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. „Kalhotový den“ má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

Vstup Petra Malého (zdroj: ČT24)

Pietu za prvního českého prezidenta přichystali i ve Znojmě, kde na Masarykově náměstí v sedm hodin večer vzniklo srdce ze zapálených svíček.

V Ostrohu mají Havlovo voskové srdce

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku mají voskové Srdce pro Václava Havla. Plastika vznikla před dvěma lety ze svíček, které lidé přinášeli na pietní místa v městech po celé republice, aby uctili památku Václava Havla. Dva metry vysoké a více než dvě tuny vážící srdce bylo odhaleno 9. února 2012 u Národního divadla, kde bylo umístěno až do 10. dubna. Plastika pak dva roky putovala po celé republice, nyní až do dubna zakotvila na ostrožském zámku. Pak jej autoři chtějí natrvalo přestěhovat na zámek do východočeské Litomyšle, kde si příští rok připomenou dvacetileté výročí od setkání Václava Havla s evropskými prezidenty.

Už od rána dnes nosili zapálené svíčky lidé na Náměstí Míru ve Zlíně, kde je jako pietní místo připraven speciální pult. Uctít Havlovu památku tam od rána přišly desítky lidí.

NO COMMENT: Lidé ve Zlíně vzpomínají na Václava Havla (zdroj: ČT24)